Posjetu delegacije Mešihata Kataru propratili i arapski mediji

Image

Dva veoma utjecajna katarska medija, elektronski “Eš-Šark” i novine “Er-Raje”, na svojim stranicama izvijestili su o posjeti delegacije Mešihata Kataru. 

Poziv da put umjerenosti i harmonije zavlada svijetom

Kardavi ugostio muftiju iz Srbije i njegovog pomoćnika

Šejh Jusuf el-Kardavi u svojoj rezidenciji, dana 17. septembra 2014. godine, primio je predsjednika Islamske zajednice u Srbiji muftiju dr. Mevlud-ef. Dudića i njegovog pomoćnika mr. Enver-ef. Omerovića.

Muftija dr. Dudić je govorio o stanju muslimana u Srbiji, gdje živi više od jednog miliona muslimana. On je kazao da ideja puta umjerenosti i sredine živi na prostorima Bosne, Sandžaka, Kosova i Albanije kroz knjigu i djelo šejha Jusufa el-Kardavija, koje se prevode na svim jezicima spomenutih prostora.

Muftija dr. Dudić je spomenuo šejhu Kardaviju da se njegove knjige izučavaju u medresama, fakultetima i institutima, te su njegovi stavovi po pitanju života muslimana u svijetu prioritetno zastupljeni.

Šejh je poselamio goste uz izraze dobrodošlice, te, potvrðujući da su muslimani u cijelomse svijetu braća, kazao da muslimani u svijetu ma u kojoj državi svijeta živjeli, pripadaju državi, a to je država Ummeta.

Kako je Uzvišeni Allah kazao: „Ovo je vaša vjera – jedina je pravja vjera, a Ja sam – Vaš Gospodar. Zato se samo Meni klanjajte!“, ne može se upotpuniti ibadet i bogobojaznost vjernika bez jedinstva Ummeta.