XVI sportski susreti upošljenika Islamske zajednice

Image

Tradicionalni sportski susreti upošljenika Islamske zajednice, po redu XVI održani su u najpoznatijem gradu soli u Bosni i Hercegovini, u Tuzli 26. i 27. avgusta tekuće godine. Organizator sportskih susreta je Udruženje Ilmije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Okružni odbor Ilmijje tuzlanskog muftijstva i Odbor za sport Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, a domaćin je bilo tuzlansko muftijstvo, Behram begova medresa i grad Tuzla.

Dolazak gostiju, prijem i smještaj učesnika sportskih susreta, u ponedjeljak 5. avgusta trajao je do jacije namaza u prostorijama Behram begova medrese uz doček i gostoprimstvo ljubaznih domaćina.

Na ovogodišnjim sportskim susretima uposlenika Islamske zajednice učešće je uzelo 13 ekipa i okupilo se oko 250 takmičara. Nastupile su ekipe: domaćina tuzlanskog, sarajevskog, zeničkog, bihaćkog, mostarskog, goraždanskog, travničkog, banjalučkog i vojnog muftijstva, odgojno obrazovne institucije-medrese i ekipa Rijaseta IZ-e u BiH. (Bosna i Hercegovina), sandžačko muftijstvo (Srbija) i Mešihat IZ-e Crne Gore (Crna Gora). Dakle i ovogodišnji susreti su bili meðunarodnog karaktera.

Zvanično otvaranje XVI sportskih susreta upošljenika u Islamskoj zajednici i svečani defile učesnika, prireðen je prvog takmičarskog dana u ranim jutarnjim časovima u sportskoj dvorani Behram begove medrese.

Svečana ceremonija otvaranja susreta započela je učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog koji je proučio hfz Omer ef. Zulić. Nakon selama i uvodnih riječi, prvi se prisutnim obratio Nesib ef. Hadžić, novoizabrani predsjednik Odbora za sport pri Rijasetu IZ-e u Bosni i Hercegovini. U ime Ilmije IZ-e u Bosni i Hercegovini obratio se predsjednik udruženja uleme Mensur ef. Pašalić. Na kraju je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović poselamio sve prisutne i s posebnim impresijama kazao nekoliko rečenica o značaju ovih susreta, te XVI sportske susrete progalsio otvorenim.

Prvog takmičarskog dana igrane su utakmice u novouvrštenom ekipnom sportu odbojci, koje su bile vrlo zanimljive. Pobjednik odbojkaškog turnira je sandžačko muftijstvo, koje je u finalnom meču savladalo ekipu domaćina, tuzlansko muftijstvo.

Takoðe novina u odnosu na prethodne susrete je turnir u basketu umjesto košarke na dva koša. U Finalnoj utakmici bolja ekipa je bila sarajevsko muftijstvo, a drugo mjesto pripalo je ekipi sandžačkog muftijstva.

Veoma interesantno je bilo i u atletskim disciplinama; trka na 100m i 200m, 800m, štafeta 4x100m, skok udalj i bacanje kugle. U trci na 100 metara zlato Nermin Pašalić Zenica, srebro Crna Gora, bronza Hot Amel Sandžak. Na 200 metara zlato Nermin Pašalić Zenica, srebro Crna Gora, bronza Ibrahim Mehić Sarajevo. Disciplina 800 metara je donijela zanimljivu utrku i promjenu osvajača zlatne medalje nakon 15 godina dominacije u ovoj disciplini sprintera sa Pešteri Ševćeta Bilalovića. Ovogodišnji pobjednik je predstavnik ekipe Crne gore sa rezultatom 2,17, drugo mjesto Ševćet Bilalović 2,19 Sandžak i treće mjesto Mahmut Ibreljić 2,25 Sarajevo. Prilikom ceremonije zatvaranja Šefćetu Bilaloviću je uručena specijalna zahvalnica za doprinos susretima i višegodišnju dominaciju u disciplini na 800m. Pobjednik i osvajač zlatne medalje u u trci 4 x100 metara štafeta je sandžačko muftijstvo, drugo mjesto i srebrna medalja pripala je zeničkom muftijstvu i treće mjesto i bronzana medalja Crna Gora. Natjecanje skok udalj donijelo je zlatnu medalju Senahidu Mihaljeviću iz sarajevskog muftijstva, a srebro i bronza su otišli u Zenicu i Travnik. U disciplini bacanje kugle dominira natjecalj iz Goraždanskog muftijstva mr. Bilal ef. Memišević što je potvrdio i ovogodišnjem hicem od 14,60 metara i zlatnom medaljom, srebro je pripalo Ademu Heganoviću sa 12,30 matara, sarajevsko muftijstvo i bronza Sinanu Alibegoviću iz Travničkog muftijstva. U obadvije zadnje discipline natjecatelj iz Sandžaka Elvedin Toković je zauzeo solidno četrvrto mjesto. Ukupni pobjednik u atletskim natjecanjima je zeničko muftijstvo, slijedi sandžačko i treće mjesto sarajevsko muftijstvo.

Iznenaðenja nije bilo ni u stonoteniskom turniru, prvo mjesto Sabahudin Æehajić sarajevsko muftijstvo, drugo mjesto Anes Novalić sandžačko muftijstv i treće mjesto Mehmedalija Čandić ekipe odgojno obrazovne institucije -medrese. Najbolji šahista ovogodišnjih sportskih susreta je Šaćir Æorović sandžačko muftijstvo, drugo mjesto je Jakub Hadžić zeničko muftijstvo i treće mjesto Izudin Mešanović tuzlansko muftijstvo. Disciplina streljaštvo vazdušnom puškom, zlatna medalja Harun Hadžić sandžačko muftijstvo, srebrna medalja Hasan Kozlić zeničko muftijstvo i bronza Nedžad Babaluk vojno muftijstvo.

Kao i obično najviše interesovanja je bilo za malonogometni turnir u fucalu. Utakmice grupne faze su počele prvog takmičarskog dana nakon akšam namaza, a nastavljene su u ranim jutarnjim časovima drugog dana. Ekipa sandžačkog muftijstva je u prve dvije utakmice pobjedila vojno muftijstvo i ekipu Crne Gore, a posustala je u trećoj utakmici gdje je nedostajalo malo više sportske sreće i izgubila od ekipe odgojno obrazovne institucije rezltatom 3:2. Prema prikazanoj igri i svemu viðenom na terenu ovo je bila utakmica finale prije finala. Pobjednik malonogometnog turnira je ekipa tuzlanskog muftijstva, drugo mjesto ekipa sarajevskog muftijstva i treće mjesto ekipa odgojno obrazovne institucije. Četvrta je bila ekipa goraždanskog muftijstva kojoj je za malo izmaklo finale.

Sveukupni pobjednik ovogodišnjih sportskih susreta upošljenika u Islamskoj zajednici proglašen je na ceremoniji zatvaranja koja je upriličena nakon finalne utakmice u fucalu. Epitet najuspješnijeg ponijela je ekipa sandžačkog muftijstva sa osvojenih 138 bodova, a pobjednički pehar je primio i prvi podigao profesor tjelesnog odgoja i voða ekipe Junuz Džanković. Drugo mjesto je pripalo sarajevskom muftijstvu sa 114 bodova i treće mjesto je zauzelo tuzlansko muftijstvo sa 108 bodova.

Ukoliko u ovom tekstu ima grešaka u smislu imena osvajača medalja i postignutih rezultata u pojednim disciplinama, one nisu namjerne.

Enes Svraka