Sandžačke hadžije se vratile sa Arefata

Image

Nakon što su u petak, dan uoči Bajrama, naše hadžije izvršile jedan od osnovnih ruknova hadža, tj. boravili na Arefatu, te njegovo vrijeme iskoristili za ibadete i dove Uzvišenom Allahu, uspješno su se vratili u Mekku.

Iako je vrelina sunca i visoka temperatura bila veliko iskušenje za hadzije na Arefatu, nije se mogla čuti niti jedna suvišna riječ osim telbije, tekbira, učenja Kur'ana i iskrene zahvalnosti Allahu, koji je spustio svoju milost na ovogodišnje hadžije, omogućivši im da budu Njegovi gosti, da obave hadž i borave na Arefatu u džumanskom danu, tj. u petak, isto onako kako je Poslanik a.s. boravio za vrijeme svog oprostnog hadža.

Intenzivni ibadet na Arefatu je započeo nastupanjem podne namaza, kada su obavljeni podne i ikindija namaz, skraćeno i spojeno, a namaze je predvodio Enver ef. Omerović. Nakon namaza se hadžijama u ime rukovodstva, vazu nasihatom, obratio Rešad ef. Plojović, ukazujući na vrijednost Arefatskog dana, ibadeta i dove u njegovom vremenu i počast koja je data hadžijama koji se nalaze na prostranoj Arefatskoj dolini. Neposredno prije zalaska sunca i isteka propisanog vremena boravka na Arefatu, zajedničku dovu je proučio hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Po zalasku sunca, dana boravka na Arefatu, hadžije su se uputili prema Muzdelifi, na kojoj su boravili do 2h iza ponoći, obavili aksam i jaciju namaz spojeno i skraćeno, onako kako je propisano. Pokupili potrebni broj kamenčića, a potom se pješačkim hodom uputili prema Mini, radi bacanja kamenčića na velikom džemretu, tj. Džemretu-l-Akabe, a po zaršenom bacanju nastavili do Harema, u čijoj neposrednoj blizini je i hotel u kojem su hadžije smješteni.

Sa izvršenim svim spomenutim obredima hadža završen je najteži njegov dio, preostaje obavljanje glavnog tavafa i Sa'ja, koji su predviðeni za subotu veče, a potom bacanje kamenčića na Mini u naredna dva dana Kurban Bajrama i oprostni tavaf, predviðen neposredno prije odlaska iz Meke u Medinu.

Infotmativna služba