Bajramska svečanost Trg “Gazi Isa-bega”

Image

Dani Bajrama su ispunjeni ibadetima, klanjanjem namaza, učenjem tekbira kao i pojačane higijene i uljepšavanja kuća, čestitanje ovih dana je veliki sevap.

Sa Trga Gazi Isa-beg, muftija sandžački ,Muamer ef. Zukorlić se obratio prisutnima na svečanosti u povodu Bajrama, tom prilikom im čestitao i mubareklisao ovaj za nas veliki dan. Cio dan muslimani, ali samo onaj muški dio imao je prilike klanjati Bajram i sudjelovati u ibadetskom i svečanom dočeku Bajrama, ali po sunetu Poslanika s.a.v.s. Bajram treba da klanjaju i muškarci i žene. Kod nas je običaj da Bajram klanjaju samo muškarci, zbog toga IZ-a organizuje ovu večer, gdje svi Bošnjaci mogu biti dio bajramske svečanosti.

“Zato mi u Mešihatu IZ-e u Srbiji, nećemo se zadovoljiti sve dotle dok ne budemo imali veliku džamiju u kojoj mogu klanjati Bajram i muškarci i žene, jer je to vjerski propis i pravo. Bajram je radost i za muškarce, žene i djecu”

Kurban Bajram je poznat kao Veliki Bajram i veliki narod Bošnjački ima pravo na njega. Velik je zato što u sebi nosi tri velika simbola. Bajram hadža koji je najveći simbol jedinstva umeta islama. Drugi simbol je kurban, koji predstavlja ibadet u kome se žrtvuje imetak u obilku mesa koje se dijeli siromašnima, vakufskim kuhinjama, učenicima medrese i svima onima kojima je to potrebno . To je najveća demonstracija snage, vjere i dobročinstva. Treći simbol je tekbir Allahu ekber , jer je Allah dž. onaj koga se najviše bojimo i kome se pokoravamo . Tekbir Allahu ekber je najviša demonstracija slobode.

Muftija sandžački je naglasio da je Bajram ibadet koji je prisutan kod svakog muslimana, ne postoji musliman koji tog dana ne obuče najljepšu košulju. Uloga čovjeka je da ponese emanete Allahovih zastupnika na zemlji i da se ponekad i pomalo raduje.

“Mi se radujemo ovaj cijeli dan i dok smo klanjali sabah i Bajram i dok smo obilazili porodice, rodbinu, žive i mrtve , dok smo bajramisali, to je radost.

Zato poštovani muslimani, Bošnjaci i Bošnjake, budite uspravni i ispravni, budite u emanetu koga vam je Allah dž.š. dao, ne gubite volju, iako danas ima puno razloga da se gubi. Musliman nema pravo na očaj, jer sve što vrijedi raða se sa mukom sve što vrijedi raða se u bolu. “

Muftija Muamer ef. Zukorlić je poručio Bošnjacima da je do cilja put trnovit, ali sve izazove na tom putu treba prihvatiti.

“I kad nas prevare opet ćemo igrati i kad nas izdaju opet ćemo se boriti i opet tako, ako ste pravi vjernici, jer vjernik nema pravo da posrne i odustane .”

On je napravio osvrt i na predstojeće izbore za BNV-e, naglasivši da ne želi govoriti Bošnjacima za koga će glasati, već da je vrijeme da pokažu svijest da se upišu u birački spisak, da glasaju za koga misle da treba ali da ne budu nezaintresovani.

“Najgori su oni koji ne znaju šta će. Bolje i krivo no nikako” poručio je muftija.

“Zato je došlo vrijeme da na ovaj dan koji simbolizira jedinstvo, snagu i žrtvu pokažemo odlučnost , da ne budemo van igre i da se ne pitamo, jer islam to ne da. Upišite se budite u igri , glasajte za ono što mislite da je najbolje ne dopustite da ste ništa, jer onaj koga nema na spisku i koga ne zanima on pristaje da bude ništa. Ne može nam niko biti kriv ako ne uradimo ono što je do nas. “

Islam ne dopušta nezainteresovanost, lijenjost.

“Znajte da vam je farz da učestvujete u svakoj šansi da popravite stanje muslimana , obaveza je da svoga brata muslimana komšiju koji je zadrijemao u svojoj zabludi i lijenosti probudite, budi nešto ne budi ništa, to su vjerske, moralne i nacionalne obaveze”istakao je Muftija sandžački.

Ove godine za Kurban Bajram izostao je vatromet jer je novac za finansiranje vatrometa namjenjen vakufskim kuhinjama koje su ove godine bile ugrožene.

Na Trgu Gazi Isa-beg prireðeno je Bajramska večer, uz prigodan program učenja ilahija od strane hora Ljiljan iz Prijepolja, Hamze Škrijelja i učenja ilahija i dova najmlaðih polaznika Škole Kur’ana Časnog.

SANA – Amela Salkovic