Bajramsko sijelo za žene: Bošnjakinje Sandžaka nekada i danas

Image

U organizaciji Muslimanskog omladinskog kluba i Udruženja žena “Merjem” trećeg dana Bajrama (06. 10. 2014.) u velikoj sali Mešihata je održano ženko bajramsko sijelo. Ovog puta tema sijela je bila “Bošnjakinja nekada i danas”. Kroz cjelokupan program je prisutnima predstavljen život Bošnjaka od vremena vladavine Turske vlasti do danas. Učenjem Kur'ana, izvoðenjem sevdalinki i recitiranjem stihova o Kurban bajramu počastile su nas učenice medrese Gazi Isa-beg i polaznice predškolske i školske ustanove Reuda i Vildan.

Predsjednica Udruženja žena “Merjem” Mr. Misala Pramenković je u svom obraćanju istakla bitnost žene kao glavnog stuba zajednice, te njene uloge u odgoju djece i porodice. Mr. Misala je takoðer prisutne podsjetila da ono što smo mogli vidjeti kroz ovaj program nam govori o tome koliko vrijedi zdrava i odgojena omladina, koriste i svojoj porodici i cjelokupnoj zajednici.

Na samom kraju učenice IV godine medrese Gazi Isa-beg su izvele dramski komad kojeg su same osmislile i spremile za ovu priliku. Kroz ovaj komad predstavljene su četiri slike bošnjačkih porodica. Slika iz vremena kada je Bosnom vladala Turska je predstavila jednu zdravu porodicu okićenu poštovanjem i moralnim vrijednostima. Ono što je posebno uočljivo na toj slici jeste žena prekrivena feredžom, što nam govori da feredža (zar/nikab) nisu strani Bošnjacima, već je to dio bošnjačke tradicije, te s toga je neprihvatljivo ponašanje Bošnjaka koji pogrdno govore o istim.

Druga slika iz dramskog komada govori o vremenu kada je Jugoslavijom harao komunizam i kada si mogao biti sve, osim ono što zaista jesi, tj. musliman, Allahov rob. Ekonomska situacija je bila jako dobra, ali nedostatak duhovne sreće je često donosio nesreću i razdor u porodicama. Sledeća slika predstavlja današnju “modernu” porodicu u kojoj je majci glavna briga što se dvije serije u isto vrijeme emituju na dva programa, pa ona ne može pratiti obe, li kao svaka “dosetljiva” žena ona organizira komšinice, pa jedne gledaju jednu, a druge drugu seriju, pa potom prepričavaju jedne drugima. Za to vrijeme njen sin gubi svoju mladost “buljeći” u računar, dok kćerka po ćoškovima propušta časove “družeći” se sa kojekakvim muškarcima koji je u ime ljubavi iskorištavaju. Poslednja slika jeste slika porodice zasnovane na pricipima islama, u kojoj je svaki muhabet vrijedan i koristan. Ova drama je itekako prisutne podstakla da razmisle o tome koja slika pripada njenoj porodici i kojim putem vodi takav način života.

Za ovu priliku smo pripremili i kraći film “Bošnjakinja nekada i sada” koji će biti dostupan na You Tubu, a koji takoðer govori o Bošnjakinjama koje su bez dana škole bile najbolji pedagozi, najuspješniji menadžeri i najponosniji ambasadori naše vjere i nacije.

MOK