Napad na muslimane je napad na faktor mira

Image

Nakon incidenta koji se dogodio na stadionu u Beogradu u utakmici izmeðu Srbije i Albanije, ne prestaju ni provokacije i napadi na muslimane širom Vojvodine. Prije nekoliko dana bilo je napada na ugostiteljske objekte čiji su vlasnici muslimani, a danas je oštećena dzamija u Subotici.

U ranim jutarnim satima u Muhadžir džamiji bačen je Molotovljev koktel, čijom je eksplozijom pričinjena značajna materijalna šteta. Osim ulaznih vrata, koja su u velikoj mjeri oštećena, oštećen je i spoljašnji zid.

Kako kaže muftija Dudić, koji se nalazi u Subotici, tamošnji Bošnjaci su veoma zabrinuti za kako svoju ličnu bezbijednost tako i za bezbijednost svoje imovine.

Muftija Dudić danas je imao priliku razgovarati sa načelnikom subotičke policije, a ujutro će imati i zvaničan sastanak povodom ovog dogaðaja sa gradonačelnikom Subotice, takoðe je planirana i posjeta gradonačelniku Novog Sada kao i načelniku novosadske policije, jer je i tamo slična situacija.

Predsjednik mešihata ef. Dudić osuðuje ovaj napad i očekuje da se u što kraćem roku pronaðu krivci za počinjeno krivično djelo, a time se i zaštititi muslimani koji žive na tim područijima, kao i u cijeloj Srbiji.

Takoðe navodi da su muslimani uvijek bili faktor mira, jer Islam kao vjera to i propisuje. Izmeðu ostalog ističe i da su ova dešavanja ozbiljna opomena i poruka premijeru Srbije, kao i vladi u Vojvodini.

U toku današnjeg dana oštećenu džamiju su posjetili gradonačelnik Subotice i načelnik subotičke policije, koji su izrazili žaljenje i osudili ovakve dogaðaje.

Veliki broj novinara u 17h bio je ispred džamije u Subotici koji su izvještavali o ovom dogaðaju, takoðe, u svim medijima u Vojvodini je ovaj napad na Muhadžir džamiju i uznemiravanje muslimana najoštrije osuðen.

sANA