Dvadeseto odjeljenje Škole Kur'ana otvoreno u Jošanici

Image

Dana 24.10.2014 naselje Jošanica dobilo je svoju svjetiljku. U okviru džamije otvorena je Škola Kur'ana Časnog. Školu je svečano otvorio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić u prisustvu mještana tog naselja. To je dvadeseto odjeljenje škole koja je počela sa radom prije četiri godine.

Kako kažu iz uprave Škole otvaranje odjeljenja u Jošanici je imalo za cilj prije svega da se rastereti odjeljenje u Lugu koje broji preko 600 polaznika. Nadaju se da će odziv djece biti dobar jer to taj kraj koji ima potencijala.

„Ovo naselje obuhvata okolna mjesta gdje će se kombijem prevoziti djeca. Djeca će imati na raspolaganju dvije učionice i počinje sa radom početkom sljedećeg mjeseca. Danas svjedočimo da će i ovdje biti upaljeno Allahovo dž.š svjetlo gdje će djeca lijepo i razgovetno učiti Allahovu riječ. Cilj nam je da svako mjesto ima školu, svako mjesto da ima polaznike škole, i svaka porodica hafiza“ istakao je rukovodioc Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

Muftija je za otvaranje novog odjeljenja rekao da je to Allahova milost i čast za sve Bošnjake, posebno mještane Jošanice i okolnih mjesta. On je govorio o ljepoti riječi Kur'an i Časni, to je posljednja objava koja sadrži riječ Allaha dž.š.

„Kur'an je nešto najčasnije što postoji, ona sadrži u sebi ono najvrijednije što se u ljudima poštuje.Iako su otvarane razne škole, odjeljenja za nijednose nije desila eksplozija koja je prisutna kod Škole Kur'ana, škole koja je tu za muslimane, gdje niko ne pita za diplomu i svejdočanstvo. To je škola gdje su svjedočanstva najmanje bitna i zbog toga je posebna škola“ rekao je muftija sandžački.

Škole Kur'ana predstavljaju implementaciju onog iskonskog i naše ljudskosti u nama. To je falilo Sandžaku i ovome narodu, jer je tu narod probudio ono što je suštinsko što nema veze sa onim što je dunjalučko. Od Škole Kur'ana svi mogu imati korist, a muslimani su prepoznali tu vrijednost istakao je Muftija u Jošanici.

„Vaš imam i džemat je bio vrijedan i uporan na tome, imali iskren nijet i dovu koju je Allah dž.š primio , uprava Škole Kur'ana prepoznala, Mešihat i Muftijstvo podržali. Mi danas ovdje pred ovom džamijom sa ovim bereketom i uspjehom svjedočimo da vi imate bastion svjetla koji neće dopustiti da ovaj kraj bude kakav je bio.“

Muftija je svima poručio da ne dopuste da ovaj nimet koji je i emanet shvate olako.

„Sad kad imaš školu, mini bus koji pred vratima odvozi i dovozi djecu, haj junače imaj petlju pa ne pošalji dijete. Da vidim šta li je to preče. Ovo je čast ali i prozivka i emanet.“

Muftija je apelovao na sve roditelje koji nisu imali mogućnost u komunizmu izučavati vjeru da to isprave na svojoj djeci.

„Ovo su plodovi naše dvodecenijske borbe , vaše svijesti koji ste stali uz nas, jer da niste vi u safovima stali da zajedno sa nama ovo izgradite i branite, ovoga ne bi bilo. Imate pravo da ste radosni, zahvalni Allahu dž.š. da i dalje činite dove i budete na liniji gdje treba stati u safu sa istinom. Čija srca budu htjela istinu naći će je. Molim Allaha dž. š da svi dovedu djecu u Školu Kur'ana, onaj ko ne dovede dijete nije mu prijatelj, a onaj ko nije prijatelj ne voli svoje dijete, onaj ko ne voli dijete nije normalan roditelj. Jer nije moguće biti roditelj a ne želeti dobro svom djetetu.“

Na kraju skupa dovu za hairli početak je proučio direktor Medrese Rešad ef. Plojović nakon čega je klanjana džuma koju je predvodio i hutbu držao Muftija sandžački.

Pored dva odjeljenja u Novom Pazaru i širom gradova sjevernog i južnog Sandžaka , odjeljenja su otvorena u inostranstvu Frankfurtu, Minhenu, Beču.SANA – Amela Salković