Održan prijem hadžija u Mešihatu i osnovano Udruženje hadžija

Image

Allah, dž.š., u suri El-Hadž nareðuje: “I oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali.”

Hadž sveti obred muslimana, za kojim ljudske duše i srca žude i žele da ga obave.Na tom putovanju hadžije se meðusobno upoznaju i zbližavaju. Hadž zbližava ljude jer ih na tom zajedničkom putovanju natjera na iskrenost.

Dvadeset godina Mešihat IZ-e u Srbiji uspješno organizira odlazak na hadž. Ove godine broj onih koji su obavili hadž prešao je tri hiljade. Dana 24.10.2014. u Velikoj Sali Mešihata upriličen je prvi prijem, susret i druženje sa hadžijama, gdje je domaćin bio muftija sandžački, Muamer ef. Zukorlić. Na susretu je donijeta odluka da se osnuje Udruženje hadžija s ciljem da se energija hadžija akumulira i iskoristi kako bi pomogla radu aktivnostima IZ-e.

“Udruženje hadžija će imati dužnost i obavezu da kontaktira hadžije i održi neku vrstu komunikacije meðu hadžijama, osmišlja aktivnosti gdje će se svi susretati, iznositi svoje prijedloge i donositi dalje odluke u vezi raznih pitanja.” rekao je Rešad ef. Plojović.

Hadžije će se takoðe svake godine nakon povratka sa hadža uoči nove Hidžretske godine susretati sa rukovodstvom Islamske zajednice, gdje će se planirati godišnje aktivnostina kojima će hadžije uzeti učešće.

Muftija sandžački je govorio hadžijama da imaju obavezu da nimet i emanet hadža prenose i šire dalje jer su oni uvijek bili najviši stepen muslimana na koje se ugledaju drugi ljudi.Hadžije moraju biti svjetlo islama koje će se širiti dalje, jer oni su bajraktari dobrote i istine.

SANA – Amela Salkovic