Muftijstvo sandžačko u posjeti BIH

Image

Delegacija Muftijstva Sandžačkog predvodjena hafizom Abdurrahmanom ef. Kujevićem je na poziv glavnog imama Ismeta ef. Bihorca iz opštine Nove Varoši pozvana da u petak 22. Muharemma 1436. h.g. što odgovara 18. Novembru 2014. g. posjeti taj sandžački grad i da uvaženi hafiz predvodi džumu namaz i da nakon džume uz prigodan ručak u vakufskom objektu sa džematlijama razmijeni mišljenja o svim trenutnim pitanjima koja se tiču Nove Varoši i Sandžaka općenito.

Istog dana delegacija se zaputila za BIH gdje je u organizaciji NVO “Svjetlost” iz Bugojna i NVO “Selam” iz Donjeg Vakufa hafiz Abdurrhaman bio pozvan da u nedjelju održi seminar i večernju tribinu. Delegacija je iskoristila slobodnu subotu da obidje staru gradsku džamiju “Sultan Ahmed Han II” i ogromni Islamski centar princeze Dževhere koji prima oko 5000 vjernika. U nedjelju u prijepodnevnim časovima održan je seminar na temu “Kako se sačuvati od zapostavljanja Kur'ana” gdje je hafiz održao prigodno predavanje uz odgovore na postavljenja pitanja koja su učesnici postavljali na kraju seminara.

U popodnevnim časovima delegacija se zaputila u rodno mjesto jednog od najvećih i najplodonosnijih bošnjačkih alima Hasana Kafije Pruščaka rhm. (951-1024 / 1544-1615) u Pruscu nedaleko od Donjeg Vakufa koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag u historiji bošnjakog naroda. Delegacija je posjetila njegovu staru obnovljenju džamiju i medresu koju je u tom mjestu osnovao kao vizionar koji je znao kako se najbolje uzdižu zdrave generacije. Nakon toga delegacija je posjetila ostatke starog grada.

Nakon jacije namaza oko 19 h časova u velikoj sali KSC-a u Bugojnu okupilo se oko 400 vjernika i vjernica gdje su pomno pratili predavanje hafiza Abdurrahmana na temu “Kur'an kao lijek” na kraju predavanja organizatori su izvukli 5 srećnih dobitnika kojima su organizatori dodijelili vrijedne hedije u vidu islamske literature.

U ponedjeljak je delegacija nastavila svoj put i bila u posjeti glavnom imamu u Novom Travniku Fahrudinu ef. Haseljiću i mr. Semiru Imamoviću gdje su razmijenili iskustva oko projekta škole Kur'ana koji već četiri godine daje velike rezultate u Muftijstvu sandžačkom, a sve je prisutnije i na nivou kompletnog Rijaseta BIH.

Informativna služba