Dani Sandžaka otpočeli promocijom knjige: Kad su vakat kaljali insani

Image

Narod ima pravo na emocije, žrtve će vjerovatno žaliti svoju bol. Pripadnici naroda dželata će tražiti objašnjnje za ono što se desilo. Naposletku moralnije je biti pripadnik naroda žrtve nego onih u čije se ime taj zločin činio

Manifestacija u povodu obilježavanja Dana Sandžaka otvorena je promocijom knjige Šerba Rastodera “Kad su vakat kaljali insani” u Velikoj Sali Mešihata, 19.11.2014 godine.

Promociji su prisustvovali predstavnici kulturnog, vjerskog, političkog života Sandžaka, profesori, studenti i mnogi drugi. Promoteri knjige bili su Jasmina Rastoder, Atvija Kerović, dr. Redžep Škrijelj, dr. Admir Muratović.

Predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović istakao je da je ovo veliki dan za Bošnjake i Sandžak jer ideja autonomnosti i samobitnosti koja je roðena 20. novembra 1943 živi i danas i ima viziju.

“Mi imamo pravo sjećati se i obilježavati ovaj dan. Knjiga Šerba Rastodera govori o zločinu u Šahovićima. Zločin u Šahovićima se desio u miru i Bošnjaci nisu zaslužili ono što im se desilo. Bošnjaci zato imaju bol koja je njihova zajednička sudbina” rekao je predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović.

Promoter Jasmina Rastoder istakla je da je autor napisao preko dvadeset knjiga. Pisac je za argumentima tragao oko dvadeset i pet godina. Knjiga govori o stravičnom zločinu o kojem se šutjelo preko osamdeset godina i za koji niko nikada nije sudski odgovarao.

Atvija Kerović ispred izdavačke kuće Almanah istakao je da se prije svega interesuju za literaturu koja govori o skrivenoj strani historije Bošnjaka, jedna od tih stvari su i Šahovići. Knjiga je zajednički nišan stradalih u Šahovićima.

Dr Redžep Škrijelj je rekao da knjiga obiluje argumentima i činjenicama, iako govori o jednom krvavom stampedu nad muslimanima, obiluje i pacifizmom, govori i svjedoči o jednom teškom vremenu, a Bošnjaci se svakakao moraju ponositi što imaju meðu se nekog poput Šerba Rastodera.

Autor knjige istakao je da je glavni motiv za nastajanje djela prije svega bilo otklanjanje šutnje sa zločina, jer Bošnjaci nemajući svoju kulturu pamćenja dolaze u zamku da veličaju zločine.

“Nas Bošnjake zbližava nesreća, koju sam ja ispričao širom svijeta. Cilj mi je prije svega da ispričam da to što su uradili taj zločin nije herojsko djelo već, jedan veliki zločin, počinjen nad nevinim narodom”

Manifestacija traje četiri dana u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice. U Kulturnom centru u Novom Pazaru održaće se Centralna svečanost 20.11.2014 u 18 h, nakon čega će manifestacija i obilježavanje Dana Sandžaka preći granice Srbije i nastaviti se u gradovima Njemačke.

SANA – Amela Salkovic