Mutija dr. Dudić u posjeti Muftiji ljubljanskom

Image

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvoðena predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, u subotu u nedjelju, 13. i 14. decembra ove godine, boravila je u zvaničnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Sloveniji.

Ovaj Mešihat u svom sastavu ima 18 džemata, u svakom džematu po jednog imama. U svim mjestima džematski objekti su vlasništvu Islamske zajednice. Muftija ljubljanski dr. Nedžad-ef. Grabus je napravio pravu renesansu kada je u pitanju organizacija Islamske zajednice.


Hafiska dova

Prvog dana delegacija je prisustvovala svečanosti u povodu Hafiske dove prvom hafizu Kur'ana Časnog u Sloveniji Spendi Fidaniju – imamu i hatibu džamije u Ljubljani.

U prepunoj sali u prisustvu velikog broja musafira iz Bosne, Hrvatske, Austrije i čitave Slovenije te velikog broja hafiza, izveden je prigodan program i svečano uručenje hafiske diplome, koju je uručio hfz. Mensur-ef. Malkić, koji je ujedno bio izaslanik Reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Kavazovića na ovom skupu. On je govorio o važnosti Kur'ana u životu muslimana.

Muftija dr. Grabus se u svojstvu domaćina zahvalio svim gostima, a posebno istakavši historijski značaj ovog čina za muslimane u Sloveniji.

Nakon dove, organiziran je svečani prijem u prostorijama Islamske zajednice, gdje su se prisutnima obratili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija zenički Ejub-ef. Dautović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz-ef. Hasanović.


Sa svečanog prijema

Drugog dana u nedjelju, muftija Dudić je posjetio Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, gdje je sa domaćinom muftijom Grabusom razgovarao o saradnji dvaju Mešihata, sa posebnim osvrtom na izgradnju Islamskog centra u Ljubljani, koji je projekat stoljeća kako je istakao muftija Dudic obećavši da će se i muslimani Sandžaka uključiti u izgadnju ovog projekta.

U delegaciji Mešihata su bili i predsjednik Sabora dr. Enes-ef. Svraka i glavni imam Medžlisa IZ-e u Novom Sadu Fadil-ef. Murati.


Zvanična posjeta Muftiji ljubljanskom

Informativna služba