Islamska zajednica odgaja ljude da budu graditelji i dobri ljudi

Image

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata, Islamske zajednice u Srbiji, gostovao je na novosadskoj TV K9 u emisiji Press presek. Muftija je govorio izmeðu ostalog o ulozi i funkcionisanju Islamske zajednice u Srbiji, kao i položaju muslimana u državi.

O Islamskoj zajednici je rekao da je to krovna institucija svih muslimana na ovim prostorima, koja je organizirana kroz muftijstva sandžačko, preševsko, beogradsko-novosadsko. On je pojasnio razlike izmeðu vjere i nacije.

„Musliman je odrednica za pripadnika islama i ni u kom slučaju ne može biti odrednica za naciju. Napokon smo dobili priliku za izjašnjavanje da znamo da smo Bošnjaci, naš maternji jezik je bosanski, a vjera je islam“ naglasio je dr. Dudić.

Muftija je naglasio da je uloga onih koji su na čelu crkava i vjerskih zajednica od izuzetnog značaja.

„Uloga crkava i vjerskih zajednica u našoj državi je prije svega da budemo graditelji, a ne rušitelji, čineći dobro, a ne zlo. Od tog principa IZ-a nikada neće odustati. Imajući u vidu da je SPC-a većinska crkva u ovoj državi ona je i najodgovornija tako da ima veće prednosti ali i odgovornosti.“

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao je da su vjerske organizacije ili velikodostojnici i oni koji govore u ime njih u prethodnom periodu dosta zloupotrebljavani od strane raznih političara jer je to bio najbolji način kako bi se kontrolirao narod.

„Umiješali su se u rad crkava i vjerskih zajednica dok su neke potpuno kontrolirali neke djelimično, oni koji nisu željeli da budu kontrolirani bili su na razne načine opstruirani. Zato vjerske zajednice treba da se bave svojim poslom i pozivaju ljude na dobro, mir, da učestvuju u izgradnji i bore se protiv mržnje. Jer kada se političari umiješaju u njihov rad tada se dešavaju loše stvari.“

Osvrćući se na dogaðaje iz prošlih godina rekao je da je IZ-i najveću nepravdu nanijela vlast Borisa Tadića, ali su na inauguraciji od prije godinu dana u Islamskoj zajednici u Srbiji, predstavnici IZ-a iz okruženja svojim prisustvom pokazali koga smatraju i čiji rad je legitiman.

„Ovo što imamo u Srbiji jako je poražavajuće za državu da ona nije u stanju da se izvuče iz tih čeljusti i da krene pravim putem i da zna ko predstavlja, a ko ne muslimane u Srbiji“ naglasio je predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić.

Ukazao je na mnoge nepravde nanijete Islamskoj zajednici od vakufske imovine koja do danas nije povraćena, do vjeroučitelja u školama i akreditacije IUNP.

Muftija je dodao da imami u svojim džematima uz njegovu podršku rade na tome da stasavaju nove generacije koje će biti korisni članovi društva, zajednice i države.

„Ako hoćete da riješimo probleme i anomalije sa kojim se društvo suočava moramo se upoznavati i razgovarati i riješavati probleme u suprotnom oni će se nagomilavati. Allah dž.š. nas je stvorio različitima da bismo se meðusobno potpomagali“.

Na samom kraju muftija dr. Dudić je poručio da Bošnjaci i Srbi u Sandžaku imaju dobar meðusobni odnos i da na tim relacijama nema nikakvih problema a zasluga u tome u velikoj mjeri ide Islamskoj zajednici koja je sa svojim instrumentima učinila da suživot onih koji žive na području Sandžaka bude na zavidnom nivou.

„Iz tog razloga je veoma bitno za državu da ima jednu adresu sa kojom razgovara, Islamsku zajednicu u Srbiji, jer u suprotnom više neće biti samo dvije nego pet kao i raznih NVO grupa koje će se baviti vjerskim pitanjima i grupa za koje mi posle ne možemo biti odgovorni“ poručio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić na samom kraju.

Izmeðu ostalog govorio je na temu porasta ekstremizma u svijetu i odgovornosti vjerskih lidera u svemu tome, meðusobnoj saradnji crkava i vjerskih zajednica kao i ekonomskim problemima u našoj državi koji dovode do sve većeg odliva omladine iz Sandžaka i Srbije.

SANA – Amela Salkovic