Održano prvo sudsko ročište protiv džematlija iz Rožaja

Image

U Osnovnom sudu u Rožajama, 17.12.2014 dogodio se presedan. Po prvi put nakon komunizma, džematlije na optuženičkoj klupi, pod optužnicom “ometanje vjerskog obreda”.

Naime, u petak 26.septembra ove godine, kada je hfz. Abdurrahman ef. Kujević suspendovan iz Islamske zajednice Crne Gore, grupa džematlija nakon tog saznanja izrazila je svoje nezadovoljstvo i napustila centralnu džamiju Sultan Murat II prije nego je počeo džuma-namaz. Oni su uz tekbire i rečenicu “Hafiz je ponos Sandžaka i Rožaja” napustili Džamiju i otišli klanjati džumu-namaz u Kučanskoj džamiji. Iako je više vjernika, njih oko stotinu, protestno napustilo Džamiju, optužnica podnijeta protiv trojice, Arbena Jakupija, Enesa Fanje i Kemala Murića, najbližih hfz. Kujeviću.

Prvo ročište koje je trajalo više od četri sata, obavljeno je danas. Prvi tužitelj bio je imam Centralne džamije Redžep ef. Murić, čije se tvrdnje u mnogome nisu poklapale, a na prigovore optuženih branio se ćutanjem. Svjedoci su govorili u prilog optuženih i kažu: ” Nikog to nije omelo, niti pokvarilo džumu-namaz”.

Graðani Rožaja u čudu. Kažu sve podsjeća na devedesete, kada se vlast isto ovako ophodila prema vjernicima. Oni za hfz.Kujevića kao i optužene imaju samo riječi hvale, a za ovakvo stanje u IZ krive Reisa Fejzića, koji je, podsjecamo, sklopio ugovor sa Vladom Crne Gore, gdje se u cl. 6. Islamska zajednica obavjezuje da na povjerljiv način upoznaju Vladu o kandidatu koji se bira za Reisa.

Sljedeće ročište zakazano je za 26. decembar ove godine. Sudeći po izjavama svjedoka, advokat optuženih Velija Murić nada se odbacivanju ove opužnice.

Pratit ćemo dalji tok ove afere.

(SANA- Nermina Rebronja)