Održano prvo sudsko ročište protiv džematlija u Rožajama

Image

Dzamija Sultan Murat II u Rožajama mjesto iz kojeg je sve počelo. Iako je više vjernika, njih oko stotinu, protestno napustilo Džamiju, optužnica podnijeta protiv trojice, Arbena Jakupija, Enesa Fanje i Kemala Murića, najbližih hfz. Kujeviću.

Prvo ročište koje je trajalo više od četiri sata, obavljeno je. Prvi tužitelj bio je imam Centralne džamije Redžep ef. Murić, čije se tvrdnje u mnogome nisu poklapale, a na prigovore optuženih branio se ćutanjem. Svjedoci su govorili u prilog optuženih i kažu: ” Nikog to nije omelo, niti pokvarilo džumu-namaz”.

“Riječ je o grubom ulaženju države u vjerske objekte”,izmeðu ostalog je kazao advokat optuženih Velija Murić, dodaviši da je Tekbirima je mjesto u vjerskom objektu.

Da bi se trenirala strogoća protiv onoga za šta se bori hfz. Kujević, potreban je ovakav slučaj, kazao je advokat Murić. “Ovo je vrijeme kada dolazi do polarizacije vjernika, onih koji slijede namjere Rejsa Fejzića i onih koji pokušavaju podržati hfz. Kujevića, ova optužnica je upravo sredstvo i najgore odabran način da se preko državnih institucija ograničavaju vjerska prava i ispoljavanje vjere na način kakav se to čini na ovim prostorima.”, dodaje Murić.

Prvi tužitelj bio je imam Centralne džamije Redžep ef. Murić, čije se tvrdnje u mnogome nisu poklapale, a na prigovore optuženih branio se ćutanjem. Svjedoci su govorili u prilog optuženih i kažu: ”Nikog to nije omelo, niti pokvarilo džumu-namaz”.

Nakon prvog ročišta optuženi kažu da je hajka vidljiva, ali da se oni oslanjaju na pravdu.

Jakupijeva optužnica najduža, tužen na dva suda, na teret mu se stavljaju mnoge neistine. Nije ni čudo, kaže Jakupi jer sve kreće sa vrha, s obzirom da je funkcioner BDZ-e u CG ništa od ovoga ga ne čudi.

“Plan im je da podijele IZ kao što je to učinjeno i u Srbiji”, kaže Jakupi. Podsjećamo, IZ CG sklopila je ugovor sa Vladom Crne Gore, gdje se u cl. 6. Islamska zajednica obavjezuje da na povjerljiv način upoznaju Vladu o kandidatu koji se bira za Reisa.

Sljedeće ročište zakazano je za 26. decembar ove godine. Sudeći po izjavama svjedoka, advokat optuženih Velija Murić nada se odbacivanju ove opužnice.

SANA – Nermina Rebronja