Muftija dr. Mevlud ef. Dudić predvodio džuma namaz u džamiji u Rajčinoviću

Image

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džamiji u Rajčinoviću.

Muftija Dudić je na samom početku govorio o značaju i vrijednosti džuma namaza i naglasio da samim dolaskom na džuma namaz mi potvrðujemo vjeru u Allaha dž.š.

“Džuma je heftični ibadet i razlikuje se od drugih ibadeta, pa se tako i ovaj dan razlikuje od drugih dana. Petak je po hadisu Muhameda a.s. najznačajniji dan u hefti, učenjaci kažu da je samo dan Arefata značajniji od ovog dana, dok je petak na istoj deredži sa danima Bajrama.”

Dr. Mevlud ef. Dudić je prisutne podsjetio da treba da se raduju jer se nalazimo u odabranom mjesecu, mjesecu roðenja Pejgambera a.s. Samim tim u ovome čitavom mjesecu muslimani treba da razmišljaju šta Poslanik a.s. znači u njihovom životu, te da se zapitamo da li i koliko volimo Muhammeda a.s.

“Braćo mi treba da smo ponosi i Allahu zahvalni što pripadamo ummetu Muhameda s.a.w.s. Uzvišeni Allah kaže “A tebe smo, Muhammede, kao milost svjetovima poslali”, jesmo li svjesni ove Kur’anske istine da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslan kao milost svim svjetovima, a ne samo kao milost muslimanima, znamo li da je on, sallallahu alejhi ve sellem, bio najmilostiviji čovjek, najskromniji, najpobožniji, najdarežljiviji, najhrabriji, naj oštroumniji i najplemenitiji i je li nam on, sallallahu alejhi ve sellem, istinski uzor?”

Pejgamberu a.s. povjeren je častan zadatak da ljudima prenese Kur’an, Allahovu Objavu, koja je Uputa čovječanstvu, u koji nema sumnje, za koji se Allah, subhanehu ve te’ala, obavezao da će ga čuvati, a Kur’an ljudski rod upućuje, raduje, upozorava, liječi, štiti i rasterećuje.

Muftija Dudić je na kraju prisutnim džematlijama uputio savjet da donose salavate na Muhammeda a.s. jer nas tome uči Allah dž.š. suri al-Ahzāb: “Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu pošaljite.”

Podsjećamo da u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela – Dana roðenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar organizira svečanost, koja će se upriličiti večeras, u džamiji u Donjem Šutenovcu, nakon jacije-namaza.

SANA – Rejhan Zećović