Nevjerica i strah Bošnjaka u Parizu

Image

Svi, koji imalo prate globalnu političku situaciju, nakon što su čuli da su trojica naoružanih i maskiranih napadača izvršili napad na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 ljudi u Parizu, u srcu Evrope, mogli su zaključiti da će posljedice ovog čina biti velike.

Meðu francuskim muslimanima je i ne tako mali broj Bošnjaka, koji su formirali 11 džemata i otvorili pet džamija. O njihovim strahovima i predviðanjima, kako će se sva ova dešavanja odraziti na islam i muslimane, kako u Francuskoj, tako i u ostatku Evrope, razgovarali smo na licu mjesta sa Abduselamom Fetićem, glavnim imamom Bosanskog džemata u Parizu.

– Prema najavama očekuju se protestna okupljana i demonstracije ispred džamija. Naravno da potoji strah od masovnih napada na džamije i muslimane, koji su, kao što vidimo već počeli da se dešavaju. Sve islamske zajednice u Francuskoj su se ogradile od teroristickog akta i osudile napad prilikom kojeg su ubijeni novinari i karikaturisti. Povodom toga smo i mi, kao Bošnjačka zajednica izdali saopštenje kojim osuðujemo počinjeni zločin – govori nam vidno uznemiren i potresen imam Fetić.

On naglašava da ni jedna organizacija, koja predstavlja muslimane u Francuskoj nikada nije pozivala na ubijanje u ime poslanika Muhameda ili takvu odmazdu za objavljivanje uvredljivih karikatura.

– Stav islamskih učenjaka po ovom pitanju je poznat od ranije, a on je da se na provokacije ili uvrede poslanika Muhameda nikako ne smije uzvratiti ubijanjem ili nasiljem, nego ispravnim praktikovanjem islama i sunneta, kakvog je praktikovao Muhamed a.s. i širenjem znanja o poslaniku, kako meðu samim muslimanima, tako meðu pripadnicima drugih vjera i konfesija – naglašava imam Fetić.

Samo jedinstvo muslimana i islamskih organizacija širom Evrope u ovim teškim trenucima mogu doprinijeti ublažavanju mržnje i netolerancije, koja se javno izražava prema njima. Tim povodom je najavljen skup lidera svih islamskih zajednica u Francuskoj, koji će ponovo izraziti svoj jedinstven stav po ovom pitanju, na kojem će učestvovati i Abduselam Fetić, kao predstavnik Bošnjačke islamske zajednice.

Bošnjaci koji žive i rade u Francuskoj do sada nisu imali nikakvih problema vezanih za vjerska ili nacionalna pitanja. Džematlije bošnjačkog džemata u Parizu, sa kojima smo razgovarali, mišljenja su da bi takvo stanje trebalo i ostati, bez obzira na napetost i netrpeljivost prema muslimanima, koja se trenutno osjeti u Francuskom društvu.

– Ja se nadam da će Francuska država i javnost, nakon ovog nemilog dogaðaja, više pažnje usmjeriti nama Bošnjacima, kao pripadnicima evropskih muslimana, koji su poznati kao pristalicama tzv. ne radikalnog ili umjerenog islama. Ne vjerujem da ćemo biti meta nekih napada, ali ukoliko doðe do toga, očekujemo da će nas Francuska država zaštiti, jer mi nemamo veze sa ovim terorizmom koji se desio. Bošnjaci u Francuskoj i Evropi mogu biti samo faktor rješenja nesuglasica izmeðu muslimana i nemuslimana, a nikako faktor problema i izazivanja nasilja – izražava svoj jasan stav Sefadil Ličina, predsjednik džematskog odbora Bošnjaka u Parizu.

Pariz ovih dana ne liči na grad kojeg poznajemo. Na ulicama su mnogobrojne policijske patrole, kola hitne pomoći i vatrogasci, policija u civilu i policijski psi. Kontroliše se svako ko odaje i malo sumnje, a pretresa se svaki ćošak grada. Meðu šokiranim i izbezumljenim graðanima osjeća se strah i nevjerica.

(Bhdijaspora, SANA)