Muftija dr. Dudić u posjeti Muftijstvu IZBNJ

Image

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, na poziv džemata „Fedžr“ u Minhenu i njihovog imama Izet-ef. Bibića, boravio je u trodnevnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

On je u petak, 23.01.2015. godine održao hutbu i predvodio džuma namaz u džematu Fedžr. Nakon akšam namaza muftija Dudić je održao predavanje u džematu Tevhid, takoðer u Minhenu. Muftija dr. Dudić je u svojim obraćanjima govorio o institucijama u okviru Islamske zajednice u Srbiji, značaju organiziranja i očuvanju džemata u Evropi, sa posebnim osvrtom na Njemačku.

Nakon jacije, u organizaciji Islamskog centra u Minhenu na čelu sa Benjamin ef. Idrizijem, muftija dr. Dudić je prisustvovao promociji projekta velikog Islamskog centra čija će vrijednost biti 70 miliona eura. Promociji su prisustvovali, pored imama iz Minhena, diplomate Turske, Katara i Bosne i Hercegovine, predstavnici grada Minhena, kao i predstavnici katoličke, protestantske i evangelističke crkve.

Slijedećeg dana, 24.01.2015. godine, muftija Dudić se susreo sa muftijom IZBNJ Pašom ef. Fetićem, i tom prilikom razgovarao o unapreðenju odnosa izmeðu Mešihata IZBNJ i IZ u Srbiji. Dvojica muftija su razgovarali o planovima i razvojnom putu Islamske zajednice u Njemačkoj, sa posebnim osvrtom nakon posljednjih dešavanja u Francuskoj. Oni su konstatovali da ja su džemati bili i ostali integrativni dio društva i faktor stabilnosti.

SANA – Almedin Hamzić