Delegacija Mešihata posjetila Islamsku zajednicu u Albaniji

Image

Danas, 09.02.2015. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom posjetio je Islamsku zajednicu u Albaniji sa sjedištem u Tirani i tom prilikom sastao se sa čelnim ljudima ove institucije.

U razgovoru sa predsjednikom Islamske zajednice u Albaniji Skenderom Brucajom bilo je riječi o budućoj saradnji dvije islamske zajednice. Domaćin je goste upoznao sa strukturom Islamske zajednice u Albaniji u kojoj živi 65% muslimana, na čijem području egzistira 650 džamija, sedam medresa i jedan islamski fakultet. Islamska zajednica je takoðe i osnivač Univerziteta „Bedr“ koji radi po programu sličnom Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Delegacija Islamske zajednice u Srbiji sastala se i sa rektorom pomenutog univerziteta i obišla njegove sadržaje. Nakon upoznavanja sa radom ove visokoškolske ustanove, muftija Dudić je pozvao domaćina da posjeti IUNP i predložio sklapanje sporazuma o saradnji ova dva univerziteta.

Svoju posjetu Albaniji delegacija Mešihata krunisala je susretom sa direktorom Medrese u Tirani, osnovanom 1924. godine, najstarijom u toj zemlji, koju pohaða 450 učenika.

Na zajedničkom ručku, prireðenom u čast delegacije Mešihata, muftija Dudić je pozvao predstavnike Islamske zajednice u Albaniji da posjete Islamsku zajednicu u Srbiji i njene ustanove.

Pored predsjednika Mešihata dr. Dudića, delegaciju su činili muftija preševski Fikret ef. Limani, član Mešihata Ramiz ef. Hamidović, sekretar Muftijstva preševskog Sevder ef. Bajrami i koordinator Medrese u Preševu Mehmet ef. Sahiti.

Informativna služba