Muftija sandžački gost na tribini u Medresi Gazi Isa-beg

Dana 12.02.2015. u prostorijama mesdžida Medrese „Gazi Isa-beg“ održana je tribina za učenike muškog odjeljenja Medrese, kojoj je prisustvovao i zapažen broj profesora i odgajatelja, na kojoj je gost predavač bio sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

Nakon selama i zahvale u ime kolektiva i učenika Medrese od strane domaćina, direktora Medrese Rešada ef. Plojovića, Muftija je govorio o značaju Medrese i njenom uticaju u društvu.

Na početku svog izlaganja Muftija je naglasio da je Medresa temeljna ustanova Islamske zajednice, koja je obnovljena sa ciljem školovanja kadrova koji će raditi na polju uzdizanja vjere u raznim oblastima i tom cilju doprinositi sa različitih pozicija, te je s toga razumljivo što su istaknuti kadrovi Medrese premještani na različite položaje unutar ustanova Islamske zajednice, kao čelni ljudi ili važni faktori u njihovom radu i razvoju.

Takoðer, ponovio je da je Medresa elitna odgojno-obrazovna ustanova i da mora težiti da proizvede elitne kadrove, koji će biti lideri – spremni i sposobni da udovolje pozivu kojem su se odazvali, te da Medresa nije i ne smije biti prosječna ustanova, koja teži prosječnim rezultatima na polju odgoja i obrazovanja, što ne smiju biti ni njeni profesori i vaspitači.

Muftija je kazao i da je uloga profesora i odgajatelja u Medresi velika, da im je povjeren veliki emanet odgajanja ljudi, budućih imama, profesora i uglednijh članova društva, koji će pokretati akcije i inicijative i raditi na njihovoj realizaciji, te da se za nošenje tog emaneta moraju dobro pripremiti i stalno sebe usavršavati, dograðivati, učiti i pratiti zbivanja i biti aktivni članovi zajednice.

Tokom svog izlaganja Muftija je posebno naglasio važnost iskrenosti u radu, kako kod profesora, tako i kod učenika. Jer, ključ uspjeha je u iskrenosti, a neiskrenost i nepoštenje su glavni uzroci neuspjeha, poniženja i razočarenja. To se posebno pokazalo u našem vremenu, jer su mnogi koji su sebe prestavljali velikim i istaknutim alimima i koje je narod takvima doživljavao, pokazali da su bili neiskreni i imali pokvarene namjere, što je rezultiralo njihovim sopstvenim poniženjem.

Muftija se zaključio da je Medresa u svom dosadašnjem radu ostvarila ozbiljne rezultate i dala veliki doprinos Islamskoj zajednici i društvu u cjelini, ali da se na tom polju može i mora još puno snage uložiti i rezultata ostvariti, te da se uprava Medrese ne smije zadovoljiti sve dok broj onih koji žele upisati Medresu ne bude toliki, da je moguće izvršiti selekciju najboljih učenika, odličnih po uspjehu i vladanju, jer će to biti najbolji preduslov da iz nje iziðu najbolji, elitni svršenici, koji će biti ponos Medrese i Islamske zajednice i motor koji pokreće društvo ka ostvarivanju boljih uslova života na ovom i širem prostoru.

Informativna služba Medrese