Druga sesija seminara Obnova kvaliteta na temu: Imam je stub Islamske zajednice

seminar druga sesija (7)U okviru seminara „Obnova kvaliteta“, u utorak 17.02.2015. godine u Novom Pazaru, upriličena je druga sesija na temu „Imam je stub Islamske zajednice“.

Na seminaru je predavanje održao muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić koji je u prvom dijelu izlaganja istakao ulogu i značaj imama u naređivanju dobra i odvraćanju od zla, podsjećajući na obavezujući hadis: „Ulema su nasljednici Božjih poslanika.“

Muftija je takođe istakao simboličku, a i stvarnu važnost pozicije imama u mihrabu i na mimberu, naglašavajući da je imam vođa u džematu s najvišim počastima, ali i sa veoma važnim i teškim emanetima.

U drugom dijelu izlaganja Muftija se osvrnuo na objektivne i subjektivne probleme sa kojima se suočavaju imami, ukazujući na to da je uvećanje broja džematlija dovelo do disperzije u strukturi džemata po starosnoj, obrazovnoj i socijalnoj osnovi, što predstavlja značajan izazov u metodici obraćanja imama džematu, gdje je po mušljenju Muftije jedino rješenje primijeniti hadisku metodu diskursa Muhameda a.s.

Muftija je takođe naglasio da imami kao lideri u džematu moraju povećati stepen sopstvenog samopouzdanja, jer vrše najčasniju ulogu i ni u jednoj poruci niti akciji nemaju razloga da se pred kime ispravdavaju.

Privodeći kraju svoje izlaganje, Muftija je ukazao da je rutinizacija imamske uloge jedan od svojevrsnih konflikata u svakom alimu pred izazovom diferencijacije između profesionalnog i vjerskog.

Nakon izlaganja razvila se bogata diskusija u kojoj su brojni imami iznijeli svoje sugestije, primjedbe i viđenja.

Informativna služba