Muftija na akademiji za Štrpce  Bošnjaci su pobjednici jer se nisu zarazili bolešću mržnje

strpci 2015 (1)U punoj sali Doma kulture u Prijepolju, 27.02.2015 godine održana je komemorativna akademija “Štrpci bez mezara”, kojom je obilježena 22. godišnjica od stradanja 18 Bošnjaka i 1 Hrvata na stanici Štrpci 1993. godine.

Prvi u nizu govornika obratio se domaćin komemorativne akademije gospodin Samir Tandir. Gospodin Tandir na samom početku zahvalio se prisutnim gostima. Ono sto posebnom čini ovogodišnju komemoraciju jeste da je u decembru 2014. godine uhapšeno 15 pripadnika izvršioca zločina. “Tražimo od nadležnih da trg ispred doma kulture dobije naziv Trg otetih u Štrpcima”, naglasio je između ostalog.

“Ovo nije mjesto gdje treba puno govoriti. Nikakve rijeci moje utjehe ne trebaju da naruše čistinu te šutnje”, naglasio je Mario Barfus, predstavnik OEBS-a.

Predsjednik LDP-a svoj govor počeo je riječima:” Esselamu alejkum”. “Godinama se okupljate i ja sa vama čuvajuci na taj način ne samo sječanje na te žrtve nečijeg ludila, već i da prije svega ne dozvolimo da se ikad vise tako nešto ponovi”, naglasio je Čedomir Jovanović.

“Zločinci će završiti sa presudama kao i mnogi prije njih ali to nije satisfakcija za porodice stradalih i dovoljno da kažemo ‘Mi smo učinili sve'”, zaključio je Jovanović.

Pristunima se obratio i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

“Posljednjih godina skoro svake godine sam 11. jula u Srebrenici, a 27. Februara u Prijepolju. Često sebi postavljam pitanje koliko ovo još mogu izdržati, jer je svaki ovakav govor iznova prosipanje svojih emocija”, naglasio je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

“Posmatrao sam ljude kako se ophode prema stradanjima. Jedni su odustali i posve se predali, drugi su se potpuno predali emociji i otišli u žalopojku. Vidio sam i one treće koji su odlučili da se osvete i tako postali sopstveni dželati. Gledajuci na svoju vjeru i tradiciju shvatio sam da su sva tri nacina neispravna”, kaže je Muftija.

“Nas islam uči da ćemo biti okrenuti prema prošlosti samo onoliko koliko će nam trebati za budućnosti, a to znači izvuci pouku”, ističe muftija Zukorlić.

“Da bi se ostvarila ova želja i dova da se vise nikada ne ponovi, mora se nešto činiti u taboru onih koji su zločin počinili. Zato mi pozivamo vlast da izvrši obavezu države prema žrtvama, prema njihovim porodicama, prema zločinu. Iako smo doživjeli val od 10 genocida mi i dalje imamo snage da gledamo na budućnost.”, naglasio je Muftija.

“Tragedija je osnovni pokretač najvećih ljudskih djela u historiji, a znate zašto? Zato sto se u tragedijama nalazi bolna istina. Ja sam uvjeren da Bošnjaci imaju svijetlu budućnost, zato sto nismo pali na ispitu mržnje. Sta god da nam se desilo nije uspjelo da nas zarazi bolešću mržnje. Zato se ja ponosim svojim narodom”, zaključio je Muftija.

Nakon komemorativne akademije ispred doma kulture u Prijepolju formirana je kolona za mimohod šutnje do komemorativnog obilježja u Sarampovu.

SANA – Hamza Škrijelj