Muftija sandžački posjetio muftiju zagrebačkog

muftija zukorlic i hasanovicMešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Muftijstvo sandžačko već dugi niz godina njeguju bratske odnose i razvijaju suradnju s ciljem očuvanja članova naše zajednice na ovim područjima.

Tragom iste, 03.03.2015. godine u Zagrebu susreli su se muftija dr. Aziz ef. Hasanović i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić. Razmatrali su stanje u kojemu se trenutno nalaze muslimani u Europi, posebno se osvrnuvši na njen jugoistočni dio, našu regiju te posebno države u kojima djeluju.

Razmijenili su razmišljanja o izazovima pred kojima se muslimani Europe trenutno nalaze, a zbog nedavnih događaja koji su pokrenuli lavinu reakcija kao i intenzivnije traganje za uspješnim modelom kojim bi se definirao položaj muslimana u zemljama Europske unije.

Ocijenili su da predstojeće razdoblje nosi sa sobom i breme donošenja odluka koje će definirati položaj muslimana u Europi u budućnosti. Imajući u vidu da je ovaj proces neizbježan, muftije su zaključile da je nužno uključiti se u isti čim prije kako bi se izbjegla mogućnost nuđenja nakaradnih rješenja, posebice od onih koji ne razumiju izvore i suštinu problema, te da naša zajednica ima i najveću odgovornost u razmatranju ovih pitanja i nuđenja odgovora.

S tim u vezi, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je upoznao muftiju Muamer ef. Zukorlića s nedavnim aktivnostima s ciljem predstavljanja modela primijenjenog u Hrvatskoj, a koji se pokazao uspješnim u praksi. Isti je prezentirao i u State Departmentu u Washingtonu te u Rabiti u Mekki, a zanimanje nije izostalo.

Muftije su se složile da će u narednom razdoblju razmotriti mogućnosti i ponuditi rješenja za širu raspravu kako bi se Islamska zajednica aktivno uključila u procese koji će zasigurno rezultirati određenim rješenjima, a koja, bez učešća naše zajednice, mogu biti nepovoljna za muslimane. S tim u vezi treba pridati značaj okupljanju muslimanskih vođa u Europi kako bi zajednički iznašli i usvojili strategiju definiranja pozicije muslimana u europskim društvima.

(islamska zajednica.hr)