Održana četvrta sesija seminara Obnova kvaliteta u Islamskoj zajednici

SONY DSCU okviru seminara „Obnova kadrovskog kvaliteta u Islamskoj zajednici“, u utorak 24.03.2015. god. u Novom Pazaru, održana je četvrta sesija na temu „Metodika rada imama u džematu“.

U svojstvu izlagača, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić stavio je akcenat na važnost obnove svijesti imama o težini i značaju emaneta kojeg nose, u duhu hadisa Allahovog Poslanika: „Ulema su nasljednici Božjih poslanika.“

Ulema ne nasljeđuje Allahove vjerovjesnike u poslanstvu niti drugim osobenostima, već u misiji unapređenja svijesti i plemenitosti, naglasio je Muftija sandžački.

Predavač je ovom prilikom istakao nužnost obnove sopstvenih shvatanja i plemenitosti imama, hatiba i mualima, jer nije moguće dati drugome ono što sami ne posjedujemo.

Izlagač je, ukazujući na važnost njihove uloge, uporedio imame sa lokomotivom koja mora imati snagu kako bi za sobom vukla brojne vagone.

Ističući značaj pozicije imama, predavač je naglasio da je katedra hutbe jedina ekskluziva predavača koji je potpuno zaštićen od bilo kakve mogućnosti replike ili druge reakcije. Imam je u mihrabu izdvojen ispred džemata. To su izuzetno velike privilegije koje za sobom povlače veliku odgovornost, naglasio je izlagač.

Da bi imam bio stožer džemata mora pokazati snagu konstruktivnog učešća u imamskoj i općenito Islamskoj zajednici, jedna je od poruka Sandžačkog muftije.

Nakon ove sesije razvila se bogata diskusija gdje je iznešeno niz korisnih prijedloga i sugestija.

Informativna služba