Predsjednik Mešihata primio turskog amabasadora

SONY DSCPredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u srijedu 01.04.2015. godine, primio je ambasadora Republike Turske Mehmet Kemal Bozaja.

Nakon dobrodošlice Ambasadoru koji je česti gost Mešihata, muftija Dudić mu je izrazio saučešće povodom pogibije turskog tužioca Mehmet Selim Kiraza u toku talačke krize u Istanbulu.

Na sastanku je ponovo pokrenuta tema investiranja Republike Turske u obnovu vakufskih dobara kulturno-historijske vrijednosti kao što su Hamam i Stara novopazarska banja, te ulaganja u druge projekte ustanova Mešihata. Tom prilikom muftija Dudić je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Turska razvojna agencija TIKA nije zastupljena ni u jednom projektu Islamske zajednice, iako je u regionu poznata kao veliki investitor.

Ambasador Bozaj je predsjednika Mešihata upoznao sa planom osnivanja ekspoziture turske Halk banke u Novom Pazaru, dok je muftija Dudić turskog diplomatu podsjetio na potrebu otvaranja konzulata ove zemlje u prijestolnici Sandžaka.

Bilo je riječi i o raspisanom konkursu za upis na univerzitete u Republici Turskoj, koji je podržan od dr. Dudića, uz prijedlog da Ambasada Turske obezbijedi stipendije za najbolje učenike u Sandžaku koji bi svoje školovanje nastavili na Fakultetu za islamske studije ili na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i nakon toga bili korisni članovi svog društva.

Informativna služba