Drugo takmičenje iz Sire održano u Priboju

takmicenje sira priboj (2)U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku, te koordinaciju muftijstava i medžlisa, dana 5. aprila 2015. godine održano je drugo takmičenje iz Sire – životopisa Muhammeda a.s. za učenike srednjih škola koji pohađaju vjersku nastavu.

U ovogodišnjem takmičenju učešće su uzeli i srednjoškolci iz Sandžaka, a čast da bude domaćin prvog takmičenja na području Muftijstva sandžačkog pripala je Medžlisu Islamske zajednice Priboj. Aktivnosti oko prijave učesnika i obezbjeđivanja literature za pripremanje takmičara sprovedene su tokom mjeseca novembra 2014. godine. Djelo na osnovu kojeg je bazirano takmičenje i vršene pripreme je ”Sira – životopis posljednjeg Allahovog poslanika”, autora dr. hfz. Safveta Halilovića. Na području Muftijstva sandžačkog prijavilo se 57 učenika iz Novog Pazara, Tutina, Prijepolja i Priboja.

Takmičenje je realizovano u prostorijama jedne osnovne škole u Priboju, a sam tok takmičenja je tekao prema unaprijed definisanom protokolu, poštujući predviđeni tajming. Takmičenju je pristupilo 29 učenika iz Priboja, Prijepolja i Tutina, a svi učesnici su pokazali ozbiljnost i odgovornost prilikom testiranja.

Nakon pregledanja testova i sumiranja ostvarenih rezultata, konstatovano je:

– Prvo mjesto osvojila je Terzić Arnela, Mašinsko-elektrotehnička škola, Medžlis Priboj, vjeroučitelj Omer ef. Hodžić,

– Drugo mjesto Mišorep Amina, Gimnazija, Medžlis Priboj, vjeroučitelj Harun ef. Eminagić i

– Treće mjesto Hot Džejlan, Gimnazija, Medžlis Tutin, vjeroučitelj Edib ef. Zukorlić.

Za pobjedničko prvo mjesto pripala je i vrijedna nagrada – petodnevno putovanje u Istambul. Svi rezultati su istaknuti na profilu Medžlisa IZ-e Priboj.

Ovogodišnje takmičenje je ispunilo svoj osnovni zadatak i ostvarilo osnovni cilj, a to je mobilizacija što više mladih ljudi da se druže i upoznaju sa životom posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i da iz toga uzmu pouku koja će im koristiti u životu.

Svim takmičarima zahvaljujemo na učešću i pozivamo ih da se, ako Bog da, naredni put još bolje pripreme, a onima koji su ostvarili najbolje rezultate i njihovim vjeroučiteljima čestitamo. Posebne čestitke upućujemo za osvojeno prvo mjesto i pobjedničku nagradu.

Koordinator organizovanja i realizacije takmičenja na području Muftijstva sandžačkog, ujedno i supervizor takmičenja bio je glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj dr. Enes ef. Svraka.

Medžlis IZ-e Priboj