Direktor Medrese Gazi Isa-beg u posjeti Bošnjacima Njemačke

resad u njemackoj (5)Rešad ef. Plojović, direktor Medrese Gazi Isa-beg, boravio je u trodnevnoj posjeti bošnjačkim džematima u Njemačkim regijama Baern i Badenvitemberg, od 17-19. 04.2015. god., tom prilikom obišao nekoliko džemata, imao susrete sa imamima, rukovodstvom i džematlijama, te razgovarao o mogućim oblicima saradnje i pomoći Medresi i njenim učenicima.

Prvog dana posjete, u petak 17. 04. predvodio je džumu namaz u džematu “Fedžr” u Minhenu, a potom, nakon druženja i muhabeta sa dzematlijama i aktivistima, u večernjim satima posjetio još jedan minhenski džemat “Tevhid” i nakon akšam namaza održao tribinu, tokom koje je govorio o aktuelnom stanju u Sandžaku, Islamskoj zajednici, Medresi, kao i izazovima sa kojima se suočavaju danas muslimani u svijetu, posebno naglašavajući važnu ulogu koju Bošnjaci u Njemačkoj i Evropi mogu imati u ispravljanju iskrivljene i loše slike o islamu i muslimanima u zapadnim medijima, i kod građana Evrope.

Drugog dana posjete, u subotu, 18.04. direktor Medrese je bio gost na sabah namazu, a potom i zajedničkom doručku u džematu Augsburg, u kojem je ranije bio imam rahmetli dr. Mehmed ef. Mešić, kasnije profesor Medrese i FIS-a u Novom Pazaru, na kojem tradicionalno prisustvuje veći broj dzematlija, predvodio namaz, a potom se i obratio prisutnima. Nakon toga, a sve u pratnji glavnog imama regije Baern, Izet ef. Bibića, nastavljeno je putovanje prema Ulmu.

U poslije podnevnim satima upriličen je susret sa muftijom IZ Bošnjaka u Njemačkoj, Pašom ef. Fetićem, a kasnije i sa predsjednikom Mešihata IZB u Njemačkoj i potpredsjednikom Sabora IZ u BiH Edinom Atlagićem, te zajednička posjeta džemata u Štutgardu i upoznavanje sa sadržajem projekta, te intenzitetom radova na Islamskom centru, koji se privode kraju, a koji će biti prvi sa munarom u ovom gradu, čije se otvaranje očekuje u prvoj polovini maja, ove godine. Nakon razgovora sa predsjednikom i imamom ovog džemata, te obavljenje ikindije namaza, delegacija je nastavila put Kirhajmteka, gdje je obavila akšam i jaciju namaz, a vrijeme provedeno u ovom džematu je iskorišteno za obraćanje direktora Medrese.

U nedjelju, 19.04. Rešad ef. Plojović je posjetio džemat u Ulmu i nakon obavljenog podne namaza bio specijalni gost i dobio priliku da se obrati na svečanosti proglašenja pobjednika na takmičenju iz vjeronauke, tj. mektebskim susretima, na kojima su učešće uzeli najbolji polaznici mektebske nastave iz džemata regije Badenvitemberg, predvođeni svojim imamima. Nakon svečanosti nastavljeno je druženje i ručak sa imamima ove regije, a potom i obilazak grada i upoznavanje sa njegovim znamenitostima u organizaciji gospodina Atlagića, predsjednika Mešihata i muftije Fetića, kojom prilikom je posebnu pažnju delegacije privukla slika postavljena na fasadi jedne od zgrada na šetalištu pored Dunava, na kojoj je prikazan izgled dijela Beograda iz 1717 god., a gdje se jasno vide desetine minara beogradskih džamija iz tog vremena.

Nakon šetnje delegacija se vratila i obavila akšam i jaciju namaz u novosagrađenom islamskom centru u Ulmu, na kojem se radovi privode kraju, a otvaranje očekuje sljedeće godine, inšaAllah.

Prilikom ove posjete, koja je upriličena nakon dogovora sa čelnicima Mešihata u Njemačkoj i glavnim imamom Baerna Izet ef. Bibićem, uručene su zahvalnice džematima koji su na svom terenu učestvovali u akciji pomoći Medresi u Novom Pazaru.

Posebna zahvalnost i zasluga za uspjeh ove posjete, koja će, inšaAllah, imati dugoročne pozitivne efekte, pripada svim pomenutim osobama, ali i vrijednim aktivistima pomenutih džemata, posebno u Minhenu i Ulmu: Mirsadu, Enesu, Elviru, kao i svim imamima i predsjednicima pomenutih džemata, koji su pokazali maksumalnu spremnost za saradnju i potpuno razumijevanje posebnih prilika u kojima djeluje Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.