Otvoren 22. međunarodni simpozij u Islamskom centru Zagreb

hrvatskaKongresna dvorana h. Salim Šabić u Islamskom centru u Zagrebu počašćena je po 22. put istim povodom. Ovoga puta okupila je stručnjake iz oblasti medija kako bi osvijetlili temu “Islam i mediji”. Nakon proučenog ašereta ( ulomka iz Kur’ana) koju je proučio k. hfz. mr. Aziz ef. Alili i pozdravnih riječi moderatora mr. Nermin ef. Botonjića prisutnima se obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu u svojstvu suorganizatora prof. dr. Damir Boras.

On je pozdravio skup, izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovakvog simpozija te ekskluzivno najavio otvaranje katedre Arabistike i islamistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj. Takva prelijepa vijest zaslužila je veliki aplauz kojim je popraćena najava ove povijesne najave. Kako je Institut ibn Sina iz Sarajeva jedan od suorganizatora prisutnima se obratio direktor Instituta prof. dr. Rohollah Ghaderi Kangavari. On se osvrnuo na instituciju najjačeg i najstarijeg medija u islamskoj tradiciji, a to je poruka s minbera koja se upućuje svakog petka. Nakon toga prisutne je u ime Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama pozdravio ravnatelj Ureda g. Šime Jerčić ukazujući na pravne okvire kojim je definiran položaj vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Svojim pribivanjem ovu svečanost uveličao je i zamjenik ministra kulture g. Berislav Šipuš, a svojim inspirativnim obraćanjem dao je punu potporu ovakvoj vrsti simpozija i tema koje se obrađuju. U svojstvu domaćina i organizatora prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović. On je ukazao na značaj ovog mjeseca za Islamsku zajednicu, mjesec u kome je prije 99 godina Hrvatski sabor službeno priznao islam kao ravnopravnu religiju. Na taj način postavljeni su zdravi temelji na kojima se cijelo stoljeće razvijala Islamska zajednica. Važnost ovog mjeseca je i otvaranje Islamskog centra u Zagrebu 1987. godine čime je mala, ali vrijedna zajednica muslimana izašla iz privatne u javnu sferu života.

Sve to zaslužuje da ovaj mjesec u godini bude u znaku različitih aktivnosti i manifestacija. Ovo je i uvertira za obilježavanje 100. godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj.

Muftija je otvorio 22. međunarodni znanstveni simpozij zahvaljujući svim prisutnima posebno velikom broju veleposlanika i diplomatskog zbora kao i predstavnicima vjerskih zajednica, medija, i ostalih predstavnika raznih ustanova i institucija. Uslijedilo je druženje uz prigodan domjenak u prostorijama Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Islamska zajednica u Hrvatskoj