Hafiz Abdurrahman ef. Kujević u posjeti džematima u Francuskoj

kujevic u francuskoj (5)U periodu od 01. do 03. maja 2015. godine, uvaženi hafiz Abdurrahman ef. Kujević, pomoćnik Muftije sandžačkog, Muamer ef. Zukorlića, za južni Sandžak, obisao je džemate u Parizu i Strazburgu, te se susreo sa predstavnicima džemata u Boveu i Kolmaru.

U prepunoj džamiji Džemata u Parizu, hafiz Abdurrahaman je predvodio džuma-namaz i obratio se hutbom, a poslije je nastavljeno sa muhabetom u kojem su džematlije od uvaženog gosta zatražili da govori o aktuelnim pitanjima u Sandžaku a posebno o školama Kur’ana, Časnog.

U subotu izjutra održan je čas Škole Kur’ana za polaznike mektebske nastave, sa ikindije namaza održana je sjednica džematskog odbora Džemata u Parizu gdje je hafiz Abdurrahman ef. Kujević upoznao odbornike sa situacijom u Islamskoj zajednici, te govorio o radu škole Kur’ana, Časnog. Džematski odbor je jednogasno usvojio odluku o otvaranju odjeljenja Škole Kur’ana, Časnog u Parizu u septembru mjesecu.

Večernje predavanje je bilo veoma posjećeno i veoma zapaženo, a nakon predavanja i akšam-namaza nastavljen je razgovor.

U nedjelju večer je održano predavanje u prepunoj džamiji Džemata u Strazburgu. Poslije predavanja je nastavljen razgovor sa džematlijama i predstavnicima džemata u Stazburgu i okolini.

Vidna je velika i nesvakidašnja zainteresovanost koja je pratila predavanja i razgovore sa hafizom Abdurrahmanom ef. Kujevicem, te da je ova posjeta pobudila zaintersiranost džematlija u Francuskoj za projekat škole Kur’ana, Časnog.

Abduselam ef. Fetić

Imam Bošnjackog vjersko kulturnog centra “Džemat Pariz”