Šljemenska hajr dova u IKC Grac 30. maja

Pogled na dzamiju sa ulice - modelU Gracu će se 30. maja održati svečanost “Šljemenska hajr dova” sa početkom u 13:30, a povodom završetka krova i svih konstrukcionih radova na prvoj džamiji na ovim prostorima.

Nakon što su prošle godine završeni zidovi i munara džamije, ove godine džamija je dobila i krov i time će ako Bog da biti omogućeno klanjanje unutar ove ljepotice u Gracu. U mjesecu maju stekli su se uslovi za organizovanje manifestacije unutar džamije. Najzaslužniji za ovo su svakako brojni vakifi, ali i velika podrška Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Vakufske Direkcije u Sarajevu, kao i ostalih institucija Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Svima njima se Islamski kulturni centar Grac i ovom prilikom posebno zahvaljuje, a posebno za organizaciju sergije u svim džematima Rijaseta IZ u BiH i dijaspori 1. maja.

Iako je do stvarnog završetka i otvora dzamije još puno rada pred muslimanima Graca, svi su jako sretni što su dočekali momenat kada se može proslaviti završetak konstrukcionih radova. Ovo je i najveća i najznačajnija manifestacija poslije polaganja kamena temeljca 12. maja 2012. godine, kada je Islamski kulturni centar Grac ugostio na hiljade posjetilaca i na stotine počasnih gostiju. I 30. maja 2015. godine se očekuju brojni počasni gosti na svečanom programu. Neki od njih su: predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, Muftija sandžački mr. Muamer ef. Zukorlić, predsjednik Islamske Zajednice Austrije dr. Fuat Sanac, predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Esad ef. Memić, gradonačelnik grada Graca mr. Siegfried Nagl, dogradonačelnica grada Graca dr. Martina Schrock, počasni konzul BiH u Austriji dr. Jorg Hofreiter i brojni drugi ugledni zvaničnici.