Ispraćena 503. generacija maturantica Gazi Isa-beg medrese u Rožajama

rozaje skupVoljom Alaha dž.š. Njegovom milošću u prepunoj sali Doma kulture u Rožajama ispraćena 503. generacija maturantica Gazi Isa-beg medrese odjeljenja u Rožajama.

Svećanoj akademiji pored maturantica i njihovih roditelja prisustvovali su i delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata dr. Mevludom ef. Dudićem, direktorom medrese Gazi Isa-beg Resadom ef. Plojovićem, pomoćnik sandžackog muftije Abdurrahmanom ef. Kujevićem, predsjednikom Bdz u Crnoj Gori Hazbijom Kalačem, potpredsjednikom Bkz Almirom Muratovićem i predstavnikom dijaspore Ahmet Ahmatovićem. Kako i dolikuje akademiju je otvorio ucenjem ašara iz Ku'ran Časnog Ensar Latifović. U uvodnom dijelu programa pročitan je historijat Gazi Isa-beg medrese koja je nekoliko puta zabranjena da bi ponovo bila otvorena 1990. god a odjeljenje u Rožajama obnovljeno 2002. god . Dosad je kroz medresu proslo 2340 učenika od čega je fakultetsku diplomu steklo njih 1340, potom su svoje znanje prikazali i polaznici Reude – islamskog vrtića u Rožajama.

Direktor Gazi Isa-beg medrese Rešad ef. Plojović selamio je sve prisutne i rekao da je velika je odgovornost stati pred ove maturante i maturantice koje imaju šta da kažu i pokazu i da svojim izgledom i ponašanjem pokažu i dokažu svima nama da je medresa doista najbolja i najprestižnija škola. Efendija Plojović je poručio da želi da medresa Gazi Isa-beg bude i ostane najelitnija škola u čitavom reginu čije će plodove osjetiti svi.
O odluci Islamske zajednice Crne Gore da se nakon 13 god Gazi Isa-beg iseli iz dosadašnje zgrade Plojović je istakao da je to loša poruka ali da ni u kom slučaju neće uticati na najvrednije osnove islama i da će medresa Gazi Isa-beg i Bošnjaci muslimani u Rožajama i dalje moći da upisuju svoju djecu u medresu, te da će kulturni, obrazovni i svaki drugi identitet u svakom pogledu kod nas Bošnjaka ostati imun na sve prepreke.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić iskazao je veliko poštovanje polaznicima Reude i Škole Kur'ana u Rožajama a potom rekao da samo medresa Gazi Isa-beg može dati ovakve plodove i u uzgojnom i obrazovnom smislu sto je će služiti roditeljima na sreću i ponos jer su nakon četiri godine profesori i nastavno osoblje vratili im djecu sa “dva krila” i obrazovnom i odgojnom dimenzijom. Prvi direktor odjeljena medrese Gazi Isa-beg u Rožajama bio je upravo sadašnji muftija Mevlud Dudić koji je istakao da su 2002. godine čvrsto zanijetili a da je u islamu nijet veoma bitan i ne treba ga pokvariti i da će medresa postojati ne samo 12 ili 13 godine već dok je vijeka i svijeta kategoričan je Dudić, koji dodaje da niti medresa niti fakultet Islamskih nauka niti Internacionalni univerzitet nisu napravljeni da dijele narod već da ga spajaju, naš zadatak vodi tome! Medresa u Rožajama neće dijeliti džemate i džamije već će biti most spajanja. Svjesni smo da se vremena i ljudi mijenjaju ali moraju shvatiti da je Sandžak historijska činjenica i mi se toga nikad odreći nećemo! Isto tako nećemo praviti paralelne džemate u to budite sigurni ali hoćemo se boriti da slijedimo islamski imperativ ući, sviđalo se to nekom u Srbiji i Crnoj Gori ili ne.

Muftija Dudić je dodao i da je hfz. Abdurrahman eKujević ponos svih nas, čovjek koji propovjeda Alahovu riječ, čovjek koji ne mrzi nikoga, niti Crnogorce ni Crnu Goru ni Srbe ni pravoslavce. Abdurrahman voli ljude dobre volje, isto tako voli sve one graditelje one koji uzdižu Allahovu vjeru, on ne dijeli džematlije i nikada ih neće dijeliti poručio je na kraju predsjednik Mešhata Mevlud ef. Dudić na šta je dobio dugotrajan aplauz prepune sale u Rožajama.

Svečanost je završena dovom koju je proučio pomoćnik sandžackog muftije Abdurrahmanef. Kujević.

SANA – F.Kujević

381256791011121134