Povodom dana zastave BKZ organizirala okrugli sto: “Bošnjaci u Srbiji i Sandžaku – izazovi i perspektive”

prisutniDana 11.05.2015 god u Kulturnom Centru Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru u organizaciji BKZ održan je okrugli sto na temu “Bošnjaci u Srbiji i Sandžaku – izazovi i perspektive”

Izlagači su bili dr. Selam Selhanović, magistar Saša Salihović, dr. Enver Gicić, moderator dr. Admir Muratović.

Rekao je između ostalog da “Učenjaci govore da je patriotizam dozvoljen sve dok ne dođe u sukobu sa vjerom”

Profesor Gicić je približio učesnicima ovog skupa događaje iz Poslanikovog a.s. vremena u kojem je govorio o važnosti rodnog mjesta i naglasio da je hidžra Božijeg Poslaniku bila iskušenje da li ce napustiti rodno mjesto…Citirajuci islamskog učenjaka Ajnija.
I ova nasa zemlja je vrijedna i lijepa ona se ne može ničim kupiti…završava dekan FIS-a Enver ef. Gicić.
Saša Salihović Mr. sociologije kulture, muzički producent… govorio je o kulturnom identitetu bošnjaka na ovom prostorima kroz historiju čovječanstva.
“Ako izučavamo jedan narod izucavamo ga kroz kulturu; ako je iko imao pravo na onda je to BIH ona je nastala preklapanjem raznih kultura i civilizacija”-ističe Salihović, objašnjavajući značaj kulture ističe da su većina naroda zadržali svoje kulturne vrijednosti.

Stari most u Mostaru svjedoči o jednoj kulturi koja je bila u ovim krajevima.
Bošnjaci su drevni historijski narod koji je dao veliki doprinos razvoju europske kulture, sam inditet se bavi svih različitosti u kojima obitavaju Bošnjaci, završava Saša Salihović mr. Sociologije kulture.
Na samom kraju prisutnima se obratio dr. Selman Selhanović pisac 3 knjige “Bošnjaci govore”, “Bošnjakinje govore”.
On je govorio o izazovima kao dilemi.
“Nacionalisti su odlazak osmanskog carstva uzeli kao obračun u tu svrhu su razradili nametanja predrasuda i stereopi prema bošnjacima, nazivajuci ih pogrdnim imenima i to traje sve do današnjih dana nametajuci im predrasude i stere otipegdje ih i danas nazivaju teroristima, džihadistima itd”, ističe dr. Selhanović.

naslovna

 

image

(sana)