Muftija sandžački sa grupom mladih naučnika iz Filadelfije

muftija i naucnici iz filadefije (1) (1)Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić primio je, 09.05.2015. godine, grupu studenata master stidija Univerziteta Arkadia iz Filadelfije. Tom prilikom odgovarao je na njihova brojna pitanja u vezi sa stanjem Bošnjaka u Srbiji, s posebnim osvrtom na ulogu nacionalnih savjeta kao modaliteta za ostvarivanje manjinskih prava.

Govoreći o ovoj temi Muftija je naglasio da su savjeti nacionalnih zajednica u Srbiji jedan od mehanizama unapređenja prava nesrpskih zajednica, te da taj dosadašnji eksperiment sa ovim savjetima pokazuje izvjesne kvalitete, ali i brojne manjkavosti koje je neophodno otkloniti.

Nije dobro da nacionalni savjeti imaju monopol nad kolektivnim pravima nacionalnih zajednica, već je potrebno da i druge etničke, a posebno kulturne organizacije, kao i pojedinci, dobiju šansu kroz projekte koji će biti podržani od države.

Na pitanje o političkoj podijeljenosti među Bošnjacima, Muftija je istakao da u komunističkoj neslobodi nije bilo podjela već da su one osobenost aktuelne poluslobode, a iste će biti prevaziđene u punoj slobodi.

Informativna služba