Sjednica Rijaseta

sjednica rijaset 14Sarajevo, 14. maj 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas održana osma redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci Ureda: za hadž Nezim ef. Halilović, zekat mr. Elnur ef. Salihović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić i direktor El –Kalema Mesud ef. Smajić.

Članovi Rijaseta su razmotrili i prihvatili informaciju o pripremama za organizaciju hadža 2015. o čemu je obrazloženje podnio Nezim ef. Halilović rukovodilac Ureda za hadž.

Zaključeno je da pripreme ovogodišnje organizacije hadža teku predviđenom dinamikom.Prema odobrenoj kvoti od strane Saudijske Arabije iz Bosne I Hercegovine će na hadž putovati 1386 hadžija .

Rijaset je usvojio i Upustvo za ramazan 1436./2015. godine kojim se ukazuje na ramazanske obaveze na nivou džemata, medžlisa, muftiluka i medresa.Na osnovu ovog Uputstva bit će sačinjeni konkretni planovi aktivnosti na nivou Rijaseta koje će sačiniti uprave za vjerska pitanja, obrazovanje i nauku i vanjske poslove i dijasporu.

Reisu-l-ulema je tom prilikom naglasio da u mjesecu ramazanu trebaju biti svi posebno aktivni kako bi ovaj mubarek mjesec bio ispunjen potpunim ramazanskim sadržajima.

Na današnjoj sjednici Rijaseta usvojen je i plan upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u BiH u 2015/2016. akademskoj godini.

Prema tom planu na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu trebalo bi se upisati 110 studenata na prvi ciklus studija i isto toliko na drugi ciklus.

Islamski pedagoški fakultet u Zenici planira upisati 180 studenata na prvi ciklus i na drugi 90 studenata.Na Islamski pedagoški faklutet u Bihaću planirano je da se upiše ukupno 85, a na Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru 140 studenata.

Razmatran je i Ugovor o položaju i djelovanju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u sastavu Univerziteta u Sarajevu.Usvojene su izmjene člana 2. i 15. ovog Ugovora, a tiču se osnivačkih i pravljačkih prava i načina sufinansiranja.

Članovi Rijaseta su razmatrali i više drugih aktuelnih pitanja iz svoje nadležnosti.(kraj)