Mektebi u Novom Pazaru

MEKTEBI U PAZARUNekada se, kažu naši stari, mejtep više cijenio nego škola, a efendija se poštovao kao otac. Džamije tada nisu služile da se u njima obavlja samo molitva, u džamijama su djeca postajali ljudi, stičući znanja o svojoj vjeri, ali i o tome kako postati pravi čovjek.

Naša ekipa ovog vikenda obišla je par džamija u kojima se održavala vjerska pouka. Nur na licima mališana, svako drugačiji na svoj način, ali svi isti u jednoj misiji, da od malena postanu i kroz život ostanu odani Allahovi robovi, učeći Njegov govor.

Imam Pašine džamije u Svojboru Idriz ef. Beširović na toj je dužnosti pune 32 godine. On ističe da su kroz godine postojanje vjerske pouke prošli mnogi danas veliki ljudi, te da je ponosan na to.

A ovaj džemat posebnim čine dvije sestre, buduće hafize, koje već znaju petinu Kur'ana napamet.

Imam džamije u Rajčinoviću Admir ef. Doljanac ističe da u toj džamiji mekteb pohađa oko 30-tak djece te da je započet projekat izgradnje Škole Kur'ana Časnog. Efendija Doljanac se na kraju zahvalio Sandžak televiziji što je pokrenula priču o prezentiranju novopazarskih mekteba.

Imam Lejlek džamije u centru grada Fahir ef. Nicević ističe da u njegovoj džamiji trenutno mekteb pohađa oko 20-tak polaznika, te je iskoristio priliku da pozove roditelje da pošalju svoju djecu na vjersku pouku, jer su djeca najveći emanet.

Glavni imam medžlisa IZ-e Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin osvrnuo se na statističke podatke redovnosti na mektebskoj nastavi u prethodnoj godini. Asmir ef. ističe da to nije zadovoljavajuća brojka.

Djeca u mektebima imaju priliku nadoknaditi sve ono propušteno iz vjeronauke. Na roditeljima je da li će ispoštovati svoj najveći emanet.

SANA – H.Škrijelj