Šljemenska dova za islamski centar u Gracu

“Islamski kulturni centar u Gracu je objavio video prve džamije u Gracu iz ptičije perspektive koji ostavlja bez daha:

U narednim danima će krovna ploča džamije dobiti i hidro izolaciju, tako da će ako Bog da suhoća unutrašnjosti biti obezbjeđena i sve će biti spremno za veliku manifestaciju sljedeće hefte.

U subotu 30. maja sa početkom u 13:30 u Gracu će se održati svečanost “Šljemenska hajr dova” povodom završetka konstrukcionih radova na prvoj džamiji na ovim prostorima. Svečanosti će prisustvovati najviši predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić,  Islamske zajednice u Austriji, Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, , Hrvatskoj i Sloveniji, najviši predstavnici vlasti grada Graca i pokrajine Štajerske, izaslanici političkih, kulturnih, vjerskih i drugih organizacija iz Republike Austrije, kao i predstavnici i članovi džemata iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, te mnogobrojni gosti i donatori iz raznih krajeva Evrope i šire. Najavili su se već autobusi gostiju iz Beča, Salzburga, Rieda, St. Pöltena i drugih gradova.

Projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Gracu započet je prije 5 godina kada je kupljeno vakufsko zemljište veličine 12.000 m2 na kojem će biti izgrađen cijeli kompleks centra, u okviru kojeg je planirana izgradnja džamije i svih džamijskih propratnih objekata, zatim škola, obdanište, upravna zgrada i biblioteka, višenamjenska dvorana, poslovno-vakufski objekat, restoran, omladinski klub, musafirhana i dr. Naša je želja da džamija i islamski centar u Gracu budu mjesto mira, duhovne snage i prva adresa za sve Bošnjake i muslimane koji putuju Evropom ili žive na ovim prostorima. Iskreno se radujemo svakoj posjeti našem centru kako iz domovine tako i cijele bošnjačke dijaspore. Posebnu zahvalnost za podršku IKC Grac iskazuje Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji (IZBA), Upravi za vanjske poslove i dijasporu, Vakufskoj Direkciji u Sarajevu i ostalim institucijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Islamskoj zajednici u Austriji, te institucijama grada Graca i pokrajine Štajerske.