Medžlis Prijepolje poziva muslimane na strpljenje, a nadležne organe da sankcioniraju direktora Gimnazije

PRIJEPOLJEU povodu neočekivanih i nemilih događaja u Prijepoljskoj Gimnaziji, Medžlis Islamske zajednice Prijepolja izdaje SAOPĆENJE ZA JAVNOST:

Već nekoliko dana aktuelna dešavanja u Prijepoljskoj Gimnaziji uznemiravaju pripadnike islama. Odluka direktora škole da prvo zabrani polaganje maturskog rada a potom odbijanje da učenici M.M lično uruči diplomu zbog njene slobodne volje i odluke da se na maturski ispit i na dodjelu diplome pojavi odjevena propisima vjere islama, za građane Prijepolja a posebno muslimane je krajnje neočekivana, nacionalistička i van svih zakona izrečena i donijeta odluka koja iziskuje ozbiljno razmatrane primjene zakona, slobode svijesti i savjesti i odgovorno djelovanja nadležnih ustanova. Osobe koje se odjevaju shodno propisima vjere kojoj pripadaju na to imaju puno pravo je im zakon i ustav države Srbije to dozvoljava na isti način kao što zabranjuje sve oblike diskriminacije i po svim osnovama podsticanje mržnje I netrpeljivosti.

Islamska zajednica kao krovna organizacija koja se brine za svoje pripadnike ne može i ne smije da ostane nijema na ovakve ispade odgovornih osoba u javnim ustanovama. Želimo vjerovati da je prošlo vrijeme kada se pozicija u društvu dobijala količinom mržnje ispoljene prema drugome koji je različit, međutim, ovakvi ispadi bacaju sjenu na stvarnu promjenu Sistema vrijednosti koji postoji u Srbijasnkom društvu.  U danima kada muslimani dočekuju svoj blagoslovljeni mjesec Ramazan dolazi im poruka da u sistemu države nema mjesta za različite i drugačije.

Odgovorne pojedince i ustanove pozivamo da zakonski  djeluju protiv ovakvih ispada pomenutog direktora( Ljubomira Šuljagića) kako bi na taj način poslali poruku da se radi o lošem postupku i neodgovrnom rukovođenju koje mora biti sankcionisano. Ukoliko izostane djelovanje nadležnih ustanova smatramo da je postupak izazivanja i ispoljavanje vjerske mržnje i diskirminacije prihvatljiv i nekažnjiv u sudskom sistemu države Srbije. Muslimane vjernike pozivamo na strpljenje jer se iskreno nadamo da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati .

 

U Prijepolju                                                                                                   Odjel za odnose s javnošću

15/06/2014. godine