Muftija Zukorlić o Rezoluciji o Srebrenici i suočavanju Srbije sa genocidom

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost u emisiji “Pravac” koja se emituje na Pink televiziji. U emisiji se razgovaralo u odnosu i odgovornosti Srbije prema genocidu u Srebrenici, te inicijativi Evropskog parlamenta o usvanjaju Rezoloucije kao poruke svijetu da se takve stvari ne bi smjele događati.

Kao osnovni problem pomirenja Srba i Bošnjaka muftija Zukorlić vidi moralnu pustoš koja je zahvatila kako pojedinace tako i kolektivitet. ” Srbija mora sebi pogledati u oči i priznati krivicu. Treba preuzeti odgovornost,  osuditi zlo. Prihvatanje i usvajenje rezolucije o Srebrenici je korak ka tome” kaže Muftija.

Mnogo se ovih dana polemiziralo da li će premijer Srbije Aleksndar  prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, muftija Zukorlić isitče da je iskrenost u riječima i djelu mnogo bitnija od dolaska u Potočare.

“Nije poenta da li će Vučić doći u Srebrenicu ili neće, poenta je tome da ove riječi koje je do sada izgovorio iza njih stane iskreno. To je ono što treba i Srbima i Bošnjacima” ističe muftija Zukolić.

Novinar je komentarišući izjavu predsjednika opštine Srebrenica da “ako Orić je bude oslobođen, Vučić ne dolazi u Srebrenicu” Zukorlić je kazao da je “Premijer Vučić dobrodošao u Srebrenicu”. “Ja to čak mogu kazati u ime Bošnjaka. Neka nemam formalni legitimitet da to govorim, ali etnički i duhovno mogu kazati u ime svih Bošnjaka da je Premijer Vučić dobrodošao u Srebrenicu. Zato što on svojim postupcima i izjavama počinje da otvara srca i Bošnjaka i počinju da mu vjeruju”. Muftija Zukorlić je rekao da gradonačelniku Srebrenice ne bi zamerio, jer ljudima iz Srebrenice ne bi nikada ništa zamerio.

Muftija sandžački ističe da je spreman da rizikuje i da bude spona i nosilac akcija pomirenja i boljeg odnosa između Srba i Bošnjaka.

“Ja pozivam Srbiju i pozivam Banjaluku. Hajmo krenuti u akciju drugačijeg”

O mogućem Ruskom vetu na rezoluciji o Srebrenici muftija kaže da ne može to da komentariše i dodao “da ne postoji ni jedna rezolucija o Srebrenici koja će škoditi Srpskom narodu, evo ja to odgovorno tvrdim ovdje u Beogradu. Mnogo više Srbiji škodi opiranje o rezoluciji.Srbija treba prava da osudi genocid u Srebrenici, ona treba da bude bajraktar osude genocida i svih drugih stradanja”

Muftija Zukorlić je na kraju emisije iskoristi priliku da pripadnicima islama mubarekliše i poželi uspješan Ramazan.