Hidžab je manifestacija duhovnog identiteta žene

elma-elfic-zukorlicDok su se žene u Evropi borile za svoja elementarna prava, i tek ih ostvarile u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka, žena u islamu je uživala u svim tim pravima – istakla je Elma Elfić-Zukorlić, koja je generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Elma Elfić-Zukorlić je majka tri djeteta i generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Za Politiku ona kaže da joj je bilo potrebno neko vrijeme i snaga da se navikne na komentare sredine u koju je došla, kao i sa “pretresanjem” njenog privatnog života u medijima.

– Kada uvidite da živimo u licemjernom svijetu, gdje dominiraju dvostruki standardi, i kada proanalizirate živote upravo tih lažnih moralista, shvatite da ste vi samo iskreni i transparentni, i na kraju, dovoljno hrabri da živite svoj život – ispričala je Elma.

Ona potiče iz ugledne novopazarske porodice, a sa djecom živi u centru Novog Pazara.

Elma je po profesiji ekonomista, završila je bankarstvo i master studije iz oblasti ekonomskih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, gdje od 2007. godine predaje, a već tri godine obavlja dužnost generalnog menadžera. U skladu sa vjerom, ona nosi hidžab.

– Ja se sa svojim hidžabom osjećam veoma superiornom i dominantnom. Hidžab koji nosim nije nikakav izraz ženine potčinjenosti ili superiornosti muškarca nad ženom. Hidžab je manifestacije ženinog duhovnog integriteta. On je ženi inspiracija i garancija duhovnog mira, spokoja i sveobuhvatnog prosperiteta. Njen je štit, posebno u današnjem svetu u kojem živimo – kaže ona i dodaje:

– Statistika o zlostavljanju žena je poražavajuća. U Kanadi na svakih šest minuta bude silovana jedna žena, u Americi žena je pretučena, u kući ili van nje na svakih 15 sekundi, nažalost, primjera ima još mnogo. Zato je hidžab ženi štit. A s druge strane, predstavlja i krunu njenog identiteta.

Ipak, prema njenim riječima, Evropa nema pravu sliku žene u islamu, niti to želi. Zato je i mnogima neobično da žena sa hidžabom može da bude na poziciji na kojoj je ona.

– U porodici u kojoj sam rođena bila sam tretirana kao princeza. Ljubav i podrška koju sam dobijala od oca danas me čine ovakvom kakva jesam. Mogu reći da takav status imam danas i u braku. Jeste li ikad čuli da se muslimanke organizovano bore za svoja prava? Ne! Zato što su žene u islamu zadovoljne, ali Evropa smatra da su zaostale i potčinjene jer se uklapaju u njihovu percepciju slobode – priča ona, pa nastavlja:

– Dok su se žene u Evropi borile za svoja elementarna prava, i tek ih ostvarile u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka, žena u islamu je uživala u svim tim pravima. Islam je još prije 14 vjekova ženi dao pravo na imetak, nasljedstvo, obrazovanje, pravo da bira svog supruga, pravo na razvod – napominje Elma Elfić-Zukorlić za kraj.

Izvor: Politika