‘Napad na Vučića nije u skladu sa islamom, niti bošnjačkom tradicijom’

muftiSandžak – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio napad na premijera Aleksandra Vučića, nakon komemoracije u Potočarima, rekao je muftija sandžački Muamer Zukorlić koji želi da vjeruje da će poslije svega premijer ostati uspravan i nastaviti priču o historijskom pomirenju sa Bošnjacima.

Muftija Zukorlić kaže da je današnji napad na Vučića apsolutno neprihvatljiv  i u suprotnosti je sa islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka.

Običaji Bošnjaka su da je gost uvijek zaštićen i da je svetinja, kazao je muftija  Zukorlić u izjavi za Tanjug.

“Napad na premijera je skrnavljenje vjerskih obreda dženaze  na tom mjestu, a nanijeta je i šteta državi BiH. Ovakvo ponašanje ne koristi žrtvama genocida, kao ni njihovim porodicama”, rekao je Zukorlić.

Ovo je bio i pokušaj da se zasjeni gest Majki Srebrenice koje su izrazile dobrodošlicu premijeru Vučiću i na dostojanstven način poklonile mu “cvijet”, srebrenički simbol.

“Za Islamsku zajednicu, za mene i većinu Bošnjaka to znači simbolično prihvatanje ispružene ruke, želja za dijalogom i pomirenjem, što je on potvrdio i svojim odlučnim i hrabrim dolaskom u Sebrenicu”, rekao je muftija Zukorlić.

Muftija smatra da su napravljeni propusti u organizaciji i protokolarnom konceptu, što se, kako kaže, nije smijelo dogoditi.

(Tanjug)