Bajramska poruka muftije dr. Aziz ef. Hasanovića

muftija-dr-aziz-hasanovicBajram je dan kada se muslimani diljem svijeta okupljaju u džamijama kako bi veličanjem jedinog Stvoritelja i upućivanjem zahvale Njemu obilježili kraj mubarek mjeseca ramazana, mjeseca posta, mjeseca molitve, oprosta grijeha i mjeseca duhovnog i tjelesnog preporoda.

Mnogo je govora o postu, o njegovom blagotvornom učinku na tijelo, ali posebna vrijednost posta je da je on učitelj strpljivosti, što je put ka približavanju Allahu dž.š. jer se na mnogo mjesta u Kur’anu kaže: „Bog je sa strpljivima.“ Veseli me činjenica da smo zajednički i ovoga ramazana, u miru i punini mogli služiti svome Stvoritelju.

Nažalost, danas svjedočimo da su mnogi muslimani ometani u vrijeme ramazana u vršenju ibadeta, mnogi su prisiljeni mrsiti post, znatnom broju muslimana je ugrožen život, nekima su iftari služili kao vrijeme za ubijanje jer su tada obitelji na okupu, mnogi nisu u prilici na Bajram otići uopće jer im je to zabranjeno ili su im životi ugroženi. Iako su muslimani najveće žrtve, oni nisu jedine. Brojni narodi i pripadnici različitih vjera, posebice gdje su manjina, strahuju pokazati tko su i što, nisu u mogućnosti živjeti u punini svoje vjere, a pitanje je zašto je to tako? Ljudski ego može biti najdestruktivniji čimbenik koji postoji. Nezajažljivost ljudskih želja, prohtjeva i nerealnih ciljeva temeljenih na moći, stremljenje ka dominaciji i potiranju slabijih, te ugnjetavanja raznih vrsta danas su rastući trend koji ne vodi svijet dobru. Dok veliki pokazuju snagu, oni manji i slabiji trpe posljedice. Kao odgovorni ljudi, moramo na to upozoravati i u skladu sa svojim kapacitetima protiv toga se boriti jer je naredba Božja „Naređivati dobro, a odvraćati od zla.“ Mnogima su bogatstvo, ugled i moć cilj, a ne sredstvo za ispunjenje misije na zemlji koja je temeljena na naređivanju dobra, a odvraćanja od zla. Štoviše, danas je čak i želja za mirom devalvirala u odnosu na onu za moć i utjecaj. Iako smo ovakve kvalifikacije skloniji pripisivati prošlosti, one su nažalost i danas aktualne. Sve češće svjedočimo tenzijama koje na rub sukoba dovode suprotstavljene strane. Intenzivno se gubi uvjerenje da pravda i pravičnost na ovom svijetu uopće i postoje jer je pravo sve češće uvjetovano politikom i sve manje pravo ostaje pravom, a sve više istinom jačega i to u 21. stoljeću. Tako smo i mi na 20. obljetnicu genocida u Srebrenici sahranjivali kosti nevino ubijenih, dok su neki u međunarodnoj zajednici pokušali sahraniti istinu o genocidu. Sve dok istina ne bude prihvaćena i ne postane mjerilo za odluke u svakodnevnom životu, ostavit će trajnu ugrozu stabilnosti jer oni kojima je nepravda učinjena, a k tomu još i nije sankcionirana ostavlja trajno nezadovoljstvo. Gore od toga je gubitak povjerenja u vrijednosti koje zagovaramo u 21. stoljeću, a ogledaju se u vladavini demokracije i ljudskih prava koji ovakvim odlukama rapidno devalviraju, a diljem svijeta daju snažnu podršku razvoju planova bolesnih režima koji uključuju genocid nad drugim narodima. Mir nije sve, ali bez mira, sve je ništa!

Ramazan je iza nas, Bajram je dan radosti i veselja, ali imajmo na umu i našu obitelj, naše prijatelje i poznanike i one koji su u potrebi. Potrudimo se i učinimo da bajramske dane uljepšamo i sebi i drugima dijeleći radost zbog dočekanog Bajrama. Bajramski dan je kruna naših ibadeta, našeg odricanja i našeg stremljenja ka Božjem zadovoljstvu. Međutim, s prolaskom ramazana ne prolaze naše obveze, niti naš rad za boljitak svih. Stoga ustrajmo u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put!

Bajram šerif mubarek olsun!

Dr. Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata IZ u Hrvatskoj