Majkama Srebrenice – najveće svjetsko priznanje za mir i pomirenje

89f6e705568227f9538694cd1958e1b854fe3cd57b045d8009460ef7942ca931Naše viđenje

Bismillahirrahmanirrahim

Posljednjih nekoliko Ramazana, pored toga što provodimo u ibadetu, provodimo i u teškom sjećanju na genocid koji se dogodio u Srebrenici. Dana 11. jula i ove godine, u mjesecu Ramazanu, posteći, veliki broj muslimana Bošnjaka sa prostora Sandžaka u preko 15 autobusa zaputili se u Potočare da klanjaju dženaze namaz svojoj braći, šehidima, stradalim u posljednjem genocidu nad nama Bošnjacima.

Ove godine se navršilo pune dvije decenije od genocida. Bilo je mnogo više pažnje u medijima nego inače. Rezolucija koju je Savjetu bezbijednosti UN-a predložila Velika Britanija sa „grupom zemalja prijatelja“ Bosne i Hercegovine, koja nažalost nije usvojena, potom najavljeni dolazak najviših predstavnika više od 80 država, usvojene brojne deklaracije i rezolucije Evropskog parlamenta i drugih, te brojnih zemalja u Evropi, razlozi su zbog kojih je Srebrenica 11. jula bila centar svijeta.

Velika medijska pažnja poklonjena je i dolasku premijera Srbije Aleksandra Vučića, njegovom poklanjanju žrtvama genocida i upisu u knjigu žalosti, kao i brojnim izjavama koje je davao prije dolaska u Srebrenicu. Nažalost, incident koji se dogodio dok je premijer Srbije prolazio mezarjem nije služio na čast Bošnjacima, jer nije u skladu sa islamskim učenjem i tradicijom Bošnjaka. Da incident nije imao šire razmjere zaslužan je i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je u trenutku incidenta oštrim tonom pozvao vjernike da ne skrnave ovaj događaj, da se okrenu prema tabutima i da pristupe klanjanju dženaze. On je nakon dženaze citirao hadis Poslanika a.s. u kojem se kaže: „Kada vam uglednik jednog naroda dođe u posjetu iskažite mu poštovanje“ te pozvao vjernike da se u skladu sa islamom ponašaju na mezarju.

Međutim, zasigurno najjači utisak dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici je ruka pomirenja majki Srebrenice, ispružena premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, te kačenje cvijeta genocida nad Bošnjacima na njegov rever od strane majke Hatidže Mehmedović, koja je u genocidu izgubila cijelu porodicu. Ovakav gest zasigurno zaslužuje najveće svjetsko priznanje za mir, pomirenje, hrabrost i dostojanstvo. Zato ti posebno hvala, majko Hatidža, što si cijelom svijetu očitala lekciju snage pomirenja, ponosa, dostojanstva i hrabrosti, koja si ispružila ruku pomirenja, jer ti na to imaš najviše prava.

Kako Reisu-l-ulema u intervjuu kaže, Srebrenica je nadišla sve svoje dželate i ona više nije dunjalučka, već vječna kategorija, ona će vječno ostati u molitvama ljudi, našim dovama, u kulturi, muzici, književnosti, ona će nadživjeti sve svoje dželate, jer Srebrenica nije više od ovoga svijeta, ona je od onoga – duhovnog svijeta.

 

***

Drugi događaj koji je obilježio i ovaj, kao i prethodne Ramazane, jeste noćni namaz na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića, u dvedesetsedmoj noći mubarek mjeseca Ramazana, a od ove godine i na Gradskome trgu u Tutinu, u duhu poruke Resulullaha koji veli:

„Ko provede Lejletu-l-Kadr u ibadetu i iskrenoj vjernosti, računajući na sticanje njezinih blagodati, bit će mu oprošteni prošli grijesi.“

„Među najodabranije ibadete spada učenje i slušanje učenja Kur'ana.“

I ove godine imali smo prilike klanjati noćni namaz za hafizima i muhafizima Škole Kur'ana Časnog i gostujućim šejhom Muhammedom bin Abdulazizom El-Matrudijem. I ove godine Sandžak je bio na sedždi Gospodaru svjetova u 27. noći Ramazana.

Inače, noćni namaz praktikovan je u brojnim sandžačkim džamijama u posljednjoj trećini mubarek mjeseca Ramazana. Ovaj običaj oživljen je u Sandžaku osnivanjem Škole Kur'ana Časnog, a posjećenost na noćnim namazima je iz godine u godinu sve veća.

 

***

Poštovani čitaoci,

I u ovom ramazansko-bajramskom izdanju Glasa islama prenosimo Vam dio ramazanske atmosfere koju smo imali prilike pratiti u Sandžaku i Bosni i Hercegovini. Iftari, noćni namazi, mukabele, teravih namazi, zijareti džematima u Sandžaku, Vojvodini, Beogradu i drugim muftijstvima. Donosimo Vam ramazanski intervju sa reisu-l-ulemom mr. Husein-ef. Kavazovićem, koji je o Ramazanu i zekatu govorio za naš list, reportaže sa zajedničkih iftara, autorske analitičke i vjerske tekstove naših profesora i studenata.

Hvala Vam što nas čitate.

Naše viđenje, Glas islama 267, strana 3