Održana centralna bajramska svečanost u Novoj Varoši

Danas, 17. jula 2015. godine, u Novoj Varoši je održana Centralna bajramska svečanost. Bajramsku hutbu je održao i bajram namaz predvodio muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

Vjernici su u Novoj Varoši od ranih jutarnjih sati pristizali u džamiju u kojoj nije bilo dovoljno mjesta za sve, tako da se bajram-namaz klanjao i vani.

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je nakon zahvale Uzivšenom Allahu dž.š. prisutnima poručio da čovjek vrijedi onoliko koliko kontroliše sebe, te da kroz post jačamo karakter i ljudskost.

“Punih mjesec dana odazivajući se Allahu dž.š. na Njegovu naredbu i poziv mi smo od zore do zalaska Sunca ustezali svoja tijela od hrane i pića. Odricali smo se od onoga što je biološka potreba ljudskoga organizma. Time smo mi ojačali karakter, pokazali da možemo sebe kontrolistati ali time smo i izrazili pokornost Allahu dž.š.”

Muftija Zukorlić je iskoristio priliku da vjernicima čestita Bajram uz poruku da je ovo blagdan koji trebamo iskoristiti za obnovu i jačanje veza među sobom.

“Molim Allaha dž.š. da vam ove dane učini lijepim, ugodnim, srećnim. Da u svjetlu Bajrama obiđemo našu rodbinu, prijatelje, da ojačamo veze, da zmjerene izmirimo, da oni čiji su odnosi zahladnjeli poprave to stanje, jer Bajram je posebna prilika za to. U tom svjetlu uz dovu Allahu dž.š. da svi naši ibadeti budu kabul, svim pripadnicima islama želim Bajram šerif mubarek olusn. ” poručio je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

bajram namaz nova varos (1)  bajram namaz nova varos (3)
bajram namaz nova varos (8)bajram namaz nova varos (7)bajram namaz nova varos (13)  bajram namaz nova varos (6)    bajram namaz nova varos (10) bajram namaz nova varos (11) bajram namaz nova varos (12)

SANA