Nećemo dozvoliti da država prodaje vakufsku imovinu

Nakon što je muftija Dudić uputio pismo premijeru Vučiću da se u organizaciji Agencije za privatizaciju provodi još jedan akt nezakonitog uzurpiranja imovine Islamske zajednice i dalja opstrukcija vraćanja ranije oduzete imovine u skladu s nadležnim zakonom, odgovora još nema.

Sutra su na prodaji objekti „Raška holding a.d.“ u Novom pazaru koji su upravo na vakufskom zemljištu Islamske zajednice. Pitanje je kako nešto što je pod zaštitom države može biti predmetom prodaje kad je i Zakon jasan: pravni promet imovinom predviđenom  za restituciju je nezakonit i pravno ništavan, a počinitelji takvih nezakonitih radnji bit će izloženi krivičnoj odgovornosti.

Agencija za privatizaciju ne može prodati nešto što država štiti. Još jedna potvrda kontradiktornosti u postupcima vladinih tijela. Premijer i vladine institucije su adrese koje moraju zaštititi Islamsku zajednicu u Srbiji od negativnih pojedinaca i onih koji predstavljaju državu.

“Ni jedna vjerska zajednica u Srbiji ne nailazi na ovakve probleme na putu ostvarivanja svojih prava i restitucije imovine. Kada govorimo o pozivu tj. aukciji za prodaju vakufske imovine poručio bih Bošnjacima sa ovih prostora kojima je Allah dž.š. dao novca da ne učestvuju u ovakvim stvarima. Jer trošenjem imovine na ovakav način čovjek troši svoj imetak u borbi protiv vjere, odnosno nanosi štetu sopstvenoj vjeri kojoj pripada. Otimanjem imovine koja pripada vjerskim zajednicama je nešto što nosi nesagledive posledice kako na ovome, tako i na budućeme svijetu” – poručuje Rešad ef. Plojović.

Vakufska imovina inače predmet različitih uzurpiranja.

“Želim da napomenem da su Islamskoj zajedinici 1974. godine oduzete dve parcele, gdje je sada izgrađen kompleks TK “Raška”. Država je 2006. godine donijela zakon o restituciji imovine crkvama i vjerskim zajednicama i dala pravo i mogućnost Islamskoj zajednici da povrati imovinu koja joj je oduzeta. Islamska zajedinica je predala zahtjev za povraćaj oduzete imovine (među kojom i imovinu koja je aukcijom stavljena na prodaju). Zakon je pored toga jasno precizirao i proglasio ništavnim pravne poslove koji se odnose na prodaju imovine koja je predmet restitucije” rekao je dr. Ferid Bulić.

Islamska zajednica ima pravo potraživanja štete jer je Zakon od 2006. Zabranio raspolaganje takvom imovinom, ako neka firma ili pojedinci budu učesnici kupovine imovine koja je predmet restitucije. Islamska zajednica, poručuju između ostalog njeni predstavnici, ne traži ništa što nije prema zakonu i što joj ne pripada. Očekuju da nadležni organi njene predstavnike pozovu na razgovor o parcelama u okvir TK “Raška” za koje žele da budu izuzeti iz procesa. Naglašavaju, sve će učiniti da sačuvaju vakufsku imovinu kako bi služila svojoj namjeni.

SANA