MOK i USBIUM organizirali seminar u Rožajama

Muslimanski omladinski klub Rožaje u saradnji sa Udruženjem studenata Bošnjaka Islamskog Univerziteta u Medini organizirali su jednodnevni seminar u Rožajama, na izletištu Čaušice.

Tema seminara bila je “U društvu najboljih generacija”. Nakon okupljanja sa podne-namaza ispred džamije Sultana Murata II učesnici seminara su se uputili ka izletištu Čaušice. Seminar je otvorio hafiz Abdurrahman ef. Kujević, koji je učesnike seminara upoznao sa predavačima i temama, te najavio prof. Mithada Ćemana koji je svojom temom “Poslanik, alejhisselam, naš uzor u svim vremenima” uveo učesnike u seminar.

Profesor Mithad Ćemana, na sebi svojstven način, je sa predivnim primjerima iz plemenitog života Poslanika, alejhisselam, dokazao da je Poslanik, alejhi selam, čovjek kojeg treba sa ponosom slijediti i voljeti u svim vremenima i da je ono sa čime je on došao uspjeh i ponos čovječanstva do Sudnjeg dana. Na kraju se zahavlio na pozivu i ukazanom povjerenju organizatorima te sa učesnicima seminara podijelio svoja osjećanja koja obuzmu kada je u svom rodnom Sandžaku.

Nakon predavanja uvaženog profesora Mithada organiziran je i mini turnir u fudbalu gdje su učesnici seminara, koji su došli iz čitavog Sandžaka i regiona, uzeli učešća. Pobjednik turnira je bila ekipa iz Rožaja. Po završetku turnira oganiziran je i ručak za sve ucesnike seminara, čiji je broj prelazio stotinu. Nakon ručka hafiz Edin ef. Matović je ezanom pozvao prisutne na ikindiju namaz, nakon kojeg je seminar nastavljen.

Hafiz Abdurrahman ef. Kujević je temom “Ashabi, uzorita generacija” nastavio seminar, te predivnim primjerima iz života ove odabrane generacije prisutnim pojasnio da je to generacija koja zaslužuje da se svakodnevno spominje i da se o njoj vazi. Nakon hafiza Abdurrahmana, semimar je okončao hafiz Adnan ef. Dupljak koji je predavanjem “Odnos prvih generacija prema znanju” poslao poruku da je islam vjera nauke i da nisu slučajno prve riječi Objave upravo bile imperativ “ikre” tj. “uči”.

Seminar, a i druženje se nakon završetka Adnanovog izlaganja okončalo. Muslimanski omladinski klub je ovim seminarom stavio krunu ovog ljeta sa svojim aktivnostima, a učesnici seminara su poslali poruku da prepoznaju kvalitet i da se projektima Muslimanskog omladinskog kluba rado odazivaju. Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi naše studente Islamskog Univerziteta u Medini koji su ove godine zajedno sa Muslimanskim omladinskim klubom organizirali tri ovakva seminara i pokazali da su oni blagodat našeg Sandžaka. Također, molimo Njega Plemenitog da nagradi sve one koji su učestvovali u ovom seminaru.

56 78 2311865183_1678182829071109_1253269450_ocetvdrugaprva trecaunnamed

 

SANA