Muftija Zukorlić: Bar na jedan dan zaboravimo na razlike i odajmo počast šehidima Hadžeta

99999999999Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost u emisiji “Pretres” Sandžak televizije. Tema razgovora bila je 70-to godišnjica genocidnog zločina na Hadžetu. Od novembra do januara 1944/1945. godine komunističke vlasti likvidirale su preko dvije hiljade uglednih Bošnjaka, te ih pokopali na vakufskom dobru Mearif.  Zato je 4. septembar proglašen danom sjećanja i dove na šehide Hadžeta.

Muftija Zukorlić je komentarišući ovaj genocidni zločin istakao da žrtve zaslužuju da im se ukaže poštovanje od svih, neovisno kojoj nacionalnoj grupi pripadaju. “Odnos prema žrtvi nije isključivo nacionalna kategorija, jedna od kulturoloških tragedija danas jeste što se žrtve smještaju isključivo u okvire svojega etnosa i što nažalost nedostaje snage da se žrtvama oda poštovanje od strane svih neovisno kojoj nacionalnoj zajedinci pripadaju. Pogotovo to važi za slučaj Hadžeta jer je etnička pripadnost bila bitna pozadinski, dakle u načelu nije postojala etnička inspiracija, to razlog više da se nad žrtvama Hadžeta odnosimo nadnacionalno, nadetnički nadkulturnološki, već humano, ljudski i to je nešto što bi trebalo biti bar za sada biti poziv Srbima da dođu na Hadžet. Ja ne znam žašto Srbi ne dođu sa nama Hadžet  da kažu evo i mi osuđujemo ovaj zločin koji se desio nad Bošnjacima. Jer ne dolaskom ili pravljenjem nacinolanog ili etničkog jaza ostavlja se utisak da nekome ne smeta što je toliko Bošnjaka streljano na Hadžetu.” kaže muftija Zukorlić.

Dženaze namaz 

Ove godine je najavaljeno obavljanje dženaze namaza ljudima koji su streljani na Hadžetu. To je prilika da 70 godina nakon smrti oni budu i vjerski ispraćeni onako kako dolikuje. “Mi smo sa pitanjem dženeze imali temeljitu ulemansku raspravu, jer smo prije odluke o dženazi trebali dobiti konačan spisak žrtava.  Međutim jedna od trajućih tragedija stradanja na Hadžetu jeste što mi još uvijek nemamo dostupne podatke iz državnih arihva o broju i imenima stradalih na Hadžetu. To je nedopusti i ukazuje da neko želi sakriti istinu. Ne znam zašto se to čini i nije mi jasno zašto vlast sebe ne ogradi od toga. Zašto ne otvore arhive i pozovu nas da  zajednički istražimo i dobijemo spiskove šehida Hadžeta.” ističe muftija sandžački.

Muftija je tokom emisije uputio poziv svim pripadnicima političkih partija da prisustvuju dženazi na Hadžetu i odaju počast žrtvama. “Ovaj događaj se ne može smjestiti u nijednu stranačku ili partikularnu boju. To je pogrešno, to ne valja i evo ja želim da pozovem sve pripadnike politčkih partija prije svega Bošnjaka i one koje su na vlasti i one koje nisu na vlasti da evo počenemo  od Hadžeta i pokažemo da kao nacionalna, etnička kategorija, kao politička, kulturna, vjerska elita imamo svijest i snage da razdvojimo sto je stranačko, partikularno, pojedniačno a zajedničko. Bar na jedan dan, na jedan sat zaboravimo na stranačke razlike i dođimo na Hadžet. Poziv na Hadžet važi za sve, kao opomena na stradnje koje se nije smjelo deseti” završio je muftija Zukorlić.

SANA