Mešihat odbacuje i oštro osuđuje uzurpiranje islamske vjeronauke od strane Ministarstva prosvjete i Srpske pravoslavne crkve

unnamed (4)

Razmatrajući pitanje vjeronauke na sjednici održanoj 09.09.2015. godine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje uzurpiranje prava muslimanske djece na islamsku vjeronauku u školama od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama i vladike bačkog Irineja Bulovića, koji već nekoliko godina ne dopuštaju realizaciju islamske vjeronauke u skladu sa Ustavom garantovanim pravom i zakonskim propisima.

Samovoljom ova tri faktora iz procesa nastave islamske vjeronauke isključeno je više od 90 vjeroučitelja. Zloupotrebom položaja na vlasti organizuje se islamska vjeronauka po mjeri Srpske pravoslavne crkve i politike pomenutih državnih organa.

Islamska zajednica više od tri godine iščekuje da nadležna vlast ispravi nepravdu koju je učinio prethodni režim. Nažalost, osim usmenih najava ne postoje ozbiljni postupci koji bi omogućili da djeca pripadnika Islamske zajednice ravnopravno sa svojim vršnjacima, pripadnicima drugih vjera, ostvare svoje ustavno pravo na vjeronauku u duhu učenja sopstvene vjere u interpretaciji legitimne Islamske zajednice.

Mešihat poziva premijera Aleksandra Vučića da u duhu svog političkog diskursa, a posebno njegovog poziva na dijalog, izvrši svoju obavezu zaštite prava muslimanske djece na vjeronauku, što je neophodna pretpostavka za dijalog i puno međunacionalno povjerenje i pomirenje, što bi u konačnici dovelo do stabilnog mira i sigurnosti na ovom prostoru.

Informativna služba

unnamed (2) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6)
unnamed (1)