Fehratović, Bulić i Fetić posjetili bošnjački džemat u Parizu

Nakon jučerašnjeg boravka na komemoraciji u Parizu, delegacija iz Sandžaka koju čine dr. Jahja Fehratović, dr. Ferid Bulić i Salahudin Fetić, posjetila je bošnjacki džemat u Parizu.

Goste je primio imam džemata Abduselam ef. Fetić sa članovima džematskog odbora.

Dr. Fehratović se obratio neposredno prije džume namaza i govorio o nacionalnom identitetu Bošnjaka pogotovo u dijaspori.
On je kazao da su džemati u dijaspori bili i ostali stožeri opstanka nacionalnog bića. Ali na žalost svega deset posto Bošnjaka vezano je za džemate. Ostalih osamdeset-devedeset posto gubi se kroz razne oblike asimiacije. Zato je sve veća neophodnost angažmana na polju jačanja nacionalnih institucija i projekata koji će nas sačuvati od tog poroka.

“Pogotovo, na nama je emanet da sačuvamo mladu bošnjačku elitu u dijaspori, da ih sačuvamo od gubljenja nacionalnog identiteta.” – kazao je dr. Fehratović.

Fehratović se osvrnuo i na jučerašnju komemoraciju, i podvukao da smo mi Bošnjaci ostavili svoju krv i kosti na temeljima brojnih država, od Francuske, Austrije, do Turske. Ali uvijek iz jednog uzvišenog cilja, a to je pravda i istina.

Hutbu je održao i predvodio dr. Ferid Bulić, sekretar Mešihata, gdje je govorio o vrijednostima prvih deset dana Zul-Hidžeta, hadždžu, važnosti postojanja džemata u dijaspori, a poseban osvrt dao je na kurbansku akciju koja se treba sprovesti do kurban bajrama, od čega se snabdijevaju vakufske kuhinje, učenici medresa, te siromašni.

“Allah dž.s. je svojim vjernicima da brojne blagodati. Medju njima su blagodati 10 dana zul-hidžeta, blagodati hadždža, te blagodat kurbana, žrtve koju Uzvišenom Bogu prinosimo kao zalog i žaštitu na ovom i budućem svijetu.” – kazao je dr. Bulić.

Nakon džume Fetić je obavio razgovore sa predstavnicima džemata, imamom i ostalim džematlijama, za potrebe Sandžak Media produkcije.

U ime džemata i dzematskog odbora imam Fetic se zahvalio gostima na posjeti.

Snimane emisije bit ce emitovane na Sandžak TV-u, Refref radiju, a opširna reportaža bit će objavljena u narednom broju Glas islama.

(SANA)

12345678