Bajramska čestitka reisu-l-uleme

reisu-l-ulema-porukaSarajevo, 23. septembar 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku – čestitku.

MINA u cjelosti prenosi bajramsku poruku – čestitku Reisu-l-uleme:

 

– U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Allahu se okrećemo u našim srećama i radostima, u našim tugama i žalostima. U svakoj našoj kretnji, misli, želji i postupku zahvalnost Njemu iskazujemo.

Allahu Uzvišeni, uputi nas Svome putu i učvrsti dobro u nama i oko nas. Pomozi nam da budemo dostojni nosioci Tvoga emaneta, kojim si nas počastio na zemlji.

 

Braćo i sestre, dragi prijatelji.

Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mjestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom svijeta, iščekujemo sutrašnji dan. Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koje ga prate.

U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje k Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava našem Stvoritelju i Njegovoj milosti.

Muslimani se u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života. Bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli. Hadž je naš podsjetnik na to kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu: to je putnik koji se, stalno putujući iz mjesta u mjesto, hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje – na Ahiret.

Hadž predstavlja bliskost koju hoćemo postignuti u jednoj velikoj ljudskoj porodici. U toj porodici svi se držimo zajedno. Svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebalo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim, a.s., naš duhovni otac, a Kaba naš zajednički dom.

U tu porodicu unosimo radost. Nemojmo patnju. Jer, i radost i patnju sami biramo. Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana.

 

Braćo i sestre.

U ovom danu su naše misli s našim hadžijama u Mekki. Molimo Allaha, dž.š., da im primi u dobra djela njihove ibadete na najodabranijim mjestima na zemlji.

Muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori čestitam Kurban bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. Bolesnima i muhadžirima želim da Bajram donese olakšanje.

Bajram šerif mubarek olsun!