Kurban bajram u četvrtak – centralna svečanost u Arap džamiji

Arap_dzamija_Novi_Pazar434Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama ove godine je u četvrtak, 24. septembra. Ovaj, inače najveći muslimanski praznik, kako se još zove i hadžijski bajram, poseban je po prinošenju žrtve.

Vrijeme klanjanja bajram namaza je 45 minuta nakon izlaska sunca. U Novom Pazaru Bajram namaz će se klanjati u 7:05 sati.

Centralna bajramskasvečanost održat će se u Arap džamiji, a bajram će predvoditi i bajramsku hutbu održati muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić. – saopćeno je iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Vremenske razlike: Tutin +2, Sjenica +2, Nova Varoš +3, Prijepolje +4, Priboj +4, Rožaje +1, Bijelo Polje +3, Pljevlja +5, Petnjica,  Berane +2, Gusinje +2, Plav +2

Drugog dana Bajrama, 25.09.2015. godine Islamska zajednica u Srbiji u organizira bajramsku manifestaciju u  Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju sa početkom u 20h, gdje će se prisutnima obratiti muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i Samir Tandir direktor Agencije za sertificiranje halal proizvoda .

Već tradicionalno svakog trećeg dana Bajrama, 26.09.2015.godine  udruženje žena “Merjem” i Muslimanski omladinski klub organiziraju žensko bajramsko sijelo u sali Mešihata sa početkom u 18h.