Održana centralna bajramska svečanost u Novom Pazaru

IMG_8075

Ovogodišnja centralna bajramska svečanost upriličena je u Arap džamiji u centru grada. Centralnoj bajramskoj svečanosti prisustvovali su visoki predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom sandžačkim, Muamer ef. Zukorlićem. Sabah namaz predvodio je dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Gicić. Nakon sabah namaza dr. Gicić najavio je prigodan program koji će se sastojati od učenja Kur'ana najmlađih polaznika Škole Kur'ana Časnog i izvođenja ilahija i kasida hora sandžačkih imama.

Ensar Latifović, jedan od polaznika Škole Kur'ana Časnog i učesnik brojnih svjetskih takmičenja Kur'ana otvorio je ovaj program učeći suru Beled.

Krcato puna džamija svjedoči o veličanstvenosti ovih sabahskih trenutaka, dok se Bajram namaz čeka.

Najmlađi polaznici Škole Kur'ana Časnog nastavili su program učeći odlomke iz Časnog Kur'ana.

Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Muftija se osvrnuo na hadis Poslanika, s.a.w.s. gdje se kaže da je jak, sposoban vjernik Allahu draži od slabijeg, ali da su obojica dobro.

“Kod Allaha je najbolji onaj koji Mu je najpokorniji”, citira Muftija i nastavlja da je to svojstvo u vrhu ljestvice vrijednovanja kod Allaha. “U kom narodu i zajednici ćemo da se rodimo i u kojoj porodici ćemo da odrastamo, to je Allahova volja i zato nećemo biti pitani, ali to kakvi ćemo biti, za šta ćemo se boriti, kakva ćemo djela činiti, da li ćemo im pomagati ili odmagati, e to je ono što mi biramo. To područje je ono koje će biti vrijednovano kod Allaha i ono će odrediti mjesto na toj ljestvici”, ističe Muftija.

Muftija dodaje da Kurban predstavlja svojevrsnu demonstraciju humanog čina dobročinstva.  Kurbansko meso se dijeli rodbini, komšijama, ali najprije siromašnima, i kao takav, Kurban predstavlja sredstvo zbližavanja ljudi. To je način na koji oni koji imaju nisu izgubili osjećaj za one koji nemaju.

Imetak i bogatsvo kod ljudi budi sebičnost i što se čovjek više bogati, ako se prepusti tom činu, sve će imati manje osjećaja prema siromašnima.

Muftija je podsjetio da se trenutno na Hadždžu dešava jedinstven skup ljudi, gdje se nekoliko miliona muslimana, raznih rasa sakupilo samo zbog jednog cilja, da se stekne Allahovo zadovoljstvo i da se domovima svojim vrate, kako kaže Poslanik, s.a.w.s. : “Kao od majke rođeni”.

Muslimani su decenijama i vijekovima zajedno u saffu i tawafu, ali kad izađu iz saffa često se ne znaju poredati u kulturne saffove zajednice.

Ovo je prilika da se u duhu Bajrama i svega onoga što on nosi da zamolimo Gospodara da nam pomogne da se jedni drugima približimo.

Muftija je zamolio Uzvišenog da nam pomogne da uređujemo i podižemo džemate onako kako On to voli, te da nam podari nafaku i jedisntvo saffa u džamiji i van nje.

Na kraju svoje hutbe Muftija je svim vjernicima mubareklisao Bajram, uz iskrene želje da ga provedu sa svojim najdražima u duhu islama, u zdravlju, berićetu i Allahovom zadovoljstvu.

Na samom kraju dovu je također proučio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.IMG_7952 IMG_7967 IMG_8029 IMG_8036 IMG_8042 IMG_8047 IMG_8049 IMG_8054 IMG_8057 IMG_8058 IMG_8062 IMG_8065 IMG_8067 IMG_8072 IMG_8075 IMG_8081 IMG_8090 IMG_8091 IMG_8092 IMG_8098 IMG_8102 IMG_8103 IMG_8104 IMG_8128 IMG_8130 IMG_8131 IMG_8135 IMG_8136

SANA – H. Škrijelj/Foto: E. Đondić